StoryEditor

Wieloletni program kategoryzacji

Podczas konferencji w Puławach na temat zwalczania ASF w Polsce z-ca GLW Krzysztof Jażdżewski zaprezentował program kategoryzacji gospodarstw i ich bioasekuracji w całym kraju, który inspekcja weterynaryjna ma zamiar wcielić w życie w najbliższych 5–6 latach.
23.03.2015., 13:03h

Jego głównym celem jest wzmocnienie barier epizootycznych w chlewniach. Kategoryzacja ma objąć wszystkie gospodarstwa, niezależnie od liczby utrzymywanych świń i nałożyć na właścicieli obowiązek wprowadzenia minimalnych wymogów:

  • posiadanie środków dezynfekcyjnych i wydzielonego miejsca do ich przechowywania;
  • wydzielenie miejsca do składowania obornika;
  • utrzymanie mat dezynfekcyjnych;
  • zabezpieczenie budynków przed dostępem zwierząt innych niż świnie;
  • utrzymywanie chlewni w czystości;
  • oznaczenie obiektów tablicami „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”;
  • utrzymanie świń w zamknięciu lub na wybiegu oddzielającym je od dzikiej zwierzyny;
  • wprowadzanie do stad wyłącznie zwierząt oznaczonych;
  • oddzielanie świń zdrowych od chorych;
  • wykorzystanie sprzętu do obsługi zwierząt w jednym gospodarstwie;
  • przestrzeganie zakazu karmienia świń zlewkami;
  • żywienie trzody paszami zabezpieczonymi przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
  • przestrzeganie zasad dotyczących zagospodarowania padłych zwierząt oraz odpadów poubojowych w przypadku uboju w gospodarstwie.

Gospodarstwa będą podzielone na cztery kategorie.

Kategoria I to gospodarstwa przyzagrodowe, tzw. niekomercyjne, utrzymujące świnie na własny użytek, których liczba nie przekracza 10 szt. Żywiec z takich chlewni będzie można przemieszczać wyłącznie do rzeźni, również przez punkty skupu. Właścicieli będą obowiązywać wymogi minimalne.

Kategoria II to wszystkie typy gospodarstw poza przyzagrodowymi. Mogą do nich wjechać świnie z chlewni kategorii II, III i IV. Z gospodarstwa trzoda może być przemieszczana do rzeźni punktów skupu (gdy nie ma w nich świń z kat. I), miejsc gromadzenia zwierząt oraz gospodarstw z kat. I i II. Wymagania przewidują:

  • zabezpieczenie słomy na ściółkę przed dostępem dzikich zwierząt;
  • zakaz obsługi świń przez osoby uczestniczące w polowaniach, chyba że od zakończenia polowania minęły 72 godziny;
  • zabezpieczenie budynku przed zwierzętami towarzyszącymi oraz gryzoniami;
  • zakaz przemieszczania przez 7 dni świń ze stada do którego wprowadzono nowe zwierzęta, chyba że są to świnie kierowane do ubojni;
  • zabezpieczenie gospodarstwa matami dezynfekcyjnymi (wjazd i wyjazd);
  • zabezpieczenie siedziby stada przed dzikami – ogrodzenie (min. 1,5 m na podmurówce lub z krawężnikiem) lub ściana budynku bez otworów, lub wybetonowane/lite podłoże między siatką a budynkiem;
  • ograniczenie wjazdów na teren gospodarstwa, prowadzenie dokumentacji z nimi związanych, dopuszczanie wjazdu środków transportu tylko z udokumentowaną dezynfekcją.

Kategoria III to wszystkie typy gospodarstw poza przyzagrodowymi. Mogą do nich wjechać świnie z chlewni kategorii III i IV. Z gospodarstwa trzoda może być przemieszczana do rzeźni punktów skupu (gdy nie ma w nich świń z kat. I i II), miejsc gromadzenia zwierząt oraz gospodarstw z kat. I i II lub III, a także na wystawy i pokazy. Gospodarstwa w tej kategorii obejmują wymagania minimalne, wymagania dla gospodarstw z kat. II oraz:

  • zachowanie minimalnej odległości od gospodarstw kat. I i II (odległość w konsultacjach);
  • zastosowanie śluz dezynfekcyjnych dla pracowników i lekarzy weterynarii z możliwością pełnego umycia się;
  • zakaz kontaktu personelu z trzodą pochodzącą z gospodarstw kat. I i II;
  • zakup materiału biologicznego wyłącznie z zatwierdzonych podmiotów pozostających pod nadzorem IW;
  • udokumentowanie pochodzenia pasz i zakupionych zwierząt;
  • uniemożliwienie dostępu ptakom do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.

 Kategoria IV – gospodarstwa o najwyższym standardzie bioasekuracji (chlewnie zarodowe, z lochami). Mogą przyjąć trzodę tylko z chlewni o tej samej kategorii. Z gospodarstwa świnie mogą być przemieszczane do rzeźni punktów skupu, miejsc gromadzenia zwierząt, na wystawy i konkursy, gdzie nie będzie zwierząt z chlewni o niższych kategoriach. Chlewnie te obejmują takie same wymagania, jak gospodarstwa z kat. III, a dodatkowo:

  • obsługa nie może mieć kontaktu ze świniami z gospodarstw o niższych kategoriach;
  • pasza z zakupu jest pozyskiwania bezpośrednio z zakładu paszowego, dostarczana do tego gospodarstwa środkiem transportu bezpośrednio z tego zakładu lub zatwierdzonego pośrednika;
  • jest wydzielona 21-dniowa kwarantanna dla każdej dostawy świń z osobną obsługą, sprzętem i przechowywaniem paszy;
  • są utworzone śluzy dla pojazdów z paszą i zwierzętami, tak by pojazdy nie wjeżdżały na teren siedziby stada;
  • obowiązuje stały nadzór weterynaryjny wraz z wdrożonymi planami profilaktycznymi przeciwko chorobom zakaźnym i zaraźliwym.

pj

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 19:11