Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Ciecierzyca do schrupania

Obrazek

Bogata w białko, węglowodany i błonnik ciecierzyca może być świetną przekąską, na przykład na rodzinny wieczór filmowy.

Ewelina Cisłak27 kwietnia 2017, 06:00

Prosty pomysł na chrupiącą przekąskę, która w dodatku jest zdrowa i wiemy, z czego została przygotowana. Propozycja Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.


PIECZONA CIECIERZYCA NA DWIE PORCJE

SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*),
1 łyżka oliwy z oliwek,
¼ łyżeczki soli morskiej,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
¼ łyżeczki kurkumy,
szczypta mielonego chili,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.


PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – będzie jeszcze bardziej chrupiąca, lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ją od razu. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.


NASZA RADA:
Suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą
i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.

DODATKOWO:
1 szklanka soku jabłkowego



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)