Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Domowe lody na upały

Obrazek

Lody dla ochłody, a zwłaszcza, jeśli przygotujemy je w domu to gratka dla małych i dużych łasuchów.

Ewelina Cisłak4 sierpnia 2017, 10:31

Domowe lody to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Nie potrzebujemy też żadnej maszynki do ich wykonania, jedynie miskę, mikser i pudełko, w którym przechowamy je w zamrażarce.

Podstawowy przepis na lody czekoladowe jest bardzo prosty. Potrzebne będą:

  • 750 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

250 ml śmietanki podgrzać na wolnym ogniu z czekoladą, aż do rozpuszczenia czekolady. Uważać, by się nie zagotowało. Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka ubić z połową cukru i dodać do masy czekoladowej. Ubić resztę śmietanki. Ubić białka, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru.

Wszystkie masy delikatnie ze sobą połączyć, by nie stracić ich puszystości. Przełożyć do naczynia, w którym będą przechowywane w zamrażarce. Dwa lub trzy razy wymieszać lody, co ok. godzinę, by zachowały kremową konsystencję.

Według przepisu można wykonać inne smaki lodów, zastępując owocami lub wanilią czekoladę.

ec

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)