Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dzikie z natury, czyli 5 zaskakujących faktów na temat dziczyzny

21.02.2019

Drukuj

Dzikie z natury, czyli 5 zaskakujących faktów na temat dziczyzny

Artykuł dostępny

Przede wszystkim bezpieczeństwo!

r e k l a m a

Wiele osób ma negatywne nastawienie do dziczyzny. Nie ma w tym nic dziwnego, chociażby z faktu, że człowiek boi się nieznanego i z natury lubi mieć kontrolę nad wszystkim. A w przypadku dzikiej zwierzyny jest to mało prawdopodobne. Jednak mięso, które trafia do sprzedaży przechodzi wiele kontroli i badań weterynaryjnych. Do sklepów i hurtowni trafia tylko taki produkt, który otrzymał certyfikat na pojawienie się na rynku. Oprócz tego jest to nadzorowane prawnie, więc jest to gwarancja bezpieczeństwa.
Zdrowie na talerzu
W dobie diet i zdrowego trybu życia warto sięgnąć po produkty, które to zapewnią. „Dzikie” mięso jest mniej kaloryczne od innych znanych mięs na rynku, tj. wołowina, wieprzowina. W 100 gramach dziczyzny jest średnio 110-130 kalorii, gdzie kawałek mięsa ze zwierząt hodowlanych ma w 100 gramach nawet 300 kalorii. Oprócz tego w mięsie ze zwierzyny łownej jest więcej substancji odżywczych, m.in. witaminy B1, B2 i B6 oraz mikroelementów: żelaza, wapnia, magnezu i selenu. Co ważne, dziczyzna dzięki temu, że nie zawiera konserwantów, a wiec jest naturalna, polecana jest osobom z alergiami pokarmowymi.
Jakość = cena

Polecany artykuł

Prosty obiad na żniwa: pseudo strogonow z indyka

Dziczyzna to produkt naturalny, o wysokiej jakości. Dzika zwierzyna żywi się tym, co znajdzie w lesie bądź na pobliskich terenach. W wyniku tego, ich mięso ma wyjątkowy smak i aromat. Dziki, jelenie, sarny i wiele innych to zwierzęta wolnożyjące. Pozyskanie z nich mięsa jest o wiele trudniejsze i kosztowniejsze niż w przypadku zwierząt hodowlanych. Pomimo tych trudności, ceny dziczyzny nie są o wiele droższe od innych gatunków mięs.
Dziczyzna nie tylko dla elity
Już od XVI wieku kultywowana jest tradycja kuchni myśliwskiej, gdzie króluje dziczyzna. Początki sięgają czasów polskiej szlachty. Obecnie wiele osób kojarzy serwowanie dziczyzny jako potrawy przeznaczonej dla wyższych sfer, na stanowiskach. Jednakże mięso nadaje się na każdą okazję bez względu na pozycje społeczną.
Tradycja i historia
W historii dziczyzna była podstawowym składnikiem dań królów i szlachciców. Goście zapraszani na dwór magnacki byli częstowani licznymi daniami z dzika, jelenia czy sarny. Związane także były z tym królewskie łowy. W czasie rozbiorów mięso z dzikiej zwierzyny miało charakter patriotyczny, pielęgnowano w ten sposób polska tożsamość. Dzięki coraz większej popularności dziczyzny możemy obecnie zgłębiać tradycje kulinarną Polski.   
kk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody