Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dziś Światowy Dzień Chleba

16.10.2019

Drukuj

Dziś Światowy Dzień Chleba

Artykuł dostępny

Na co dzień ciężko pracują w polu, często dwoją się i troją, żeby otrzymać jak najwyższy i i jak najlepszej jakości plon - tacy są właśnie rolnicy. W pocie czoła pracują, żeby wyżywić ludzkość i zadbać o to, żeby nikomu na całym świecie nie zabrakło na stole chleba.

r e k l a m a

Z ziarna dostarczonego do młyna, wyrabiana jest mąka i pieczony jest chleb. Każdy może go kupić w marketach lub piekarniach. Bez względu na to czy jest on okrągły, podłużny, chrupiący czy miękki należy pamiętać, że powstał on dzięki trudnej i ciężkiej pracy tysięcy rolników.

Światowy Dzień Chleba jest zatem dobrym momentem, żeby dowiedzieć się o chlebie trochę więcej. Każdemu z nas chleb towarzyszył „od zawsze” i czasami nie zwracamy uwagi skąd on się wziął. Prawdopodobnie pierwsze chleby zaczęto tworzyć 10 tys. lat p.n.e.

Polecany artykuł

Blisko 30 mln zł dla kół gospodyń wiejskich

Dawniej chleb nie przypominał dzisiejszego znanego nam wszystkim pulchnego bochenka. Początkowo wyglądał jak pasta, w skład której wchodziły nasiona zbóż i woda. Później jego kształt zaczął ewoluować. Z biegiem lat forma chleba była zbliżona do podkładu na pizze lub macy (chleb przaśny spożywany przez Żydów). Taka forma chleba lepiej nadawała się do łamania niż krojenia. To właśnie stąd prawdopodobnie wziął się zwyczaj łamania chlebem.

Chleb służył w dawnych czasach do składania ofiar bogom w starożytnym Egipcie. Także do grobowca faraona Tutenchamona złożone zostały wraz z jego ciałem dwa kosze chleba.

Przełomowe w historii chleba było średniowiecze. Wtedy zaczęły powstawać pierwsze piekarnie. Zaczęły powstawać przepisy dotyczące wypieku i wagi chleba. Popularne stało się również dodawanie do chleba drożdży.

Obecnie chleb na całym świecie znany jest pod różnymi postaciami. Dla przykładu meksykańska tortilla, która przypomina naleśnika, uznawana jest tam za chleb. Z kolei w krajach arabskich za chleb uznawana jest pita, a w Izraelu maca.

Z chlebem wiążą się także liczne przysłowia. Zatem przytaczamy kilka z nich:
- "Chleb i woda - nie ma głoda”
- "Chleb płacze, gdy go darmo jedzą”
- "Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty” 
- "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba”
- "Kawałek chleba nie spadnie z nieba, pracować trzeba”
- "Kto chleb ciska, ten go po śmierci będzie zbierał”
- "U wdowy chleb gotowy”
- "Z tej mąki chleba nie będzie” 
- "Chleb z solą - znak i hasło zgody”
- "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna"

Zatem nie pozostaje nic innego jak podziękować rolnikom za ich trud włożony w ciężką pracę. To dzięki nim codziennie możemy jeść chleb i bułki.
 

dkd
fot. poglądowe
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody