Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Gotuję w garnku z Internetem, czyli nowoczesne AGD

16.02.2018

Drukuj

Gotuję w garnku z Internetem, czyli nowoczesne AGD

Artykuł dostępny

Nowoczesne sprzęty kuchenne bardziej przypominają małe statki kosmiczne niż tradycyjny garnek. Ich ceny często też są kosmiczne. Czy warto zainwestować w inteligentne urządzenia, które zrobią coś za nas, podadzą pomysł i przepis, ugotują kilka dań naraz za dotknięciem jednego przycisku? Czy coś, co zostało ugotowane szybciej i jest nadal zdrowe, a może lepiej gotować długo w niskiej temperaturze w myśl trendu slow life – slow food (powolne życie – powolne gotowanie)?
stawiam na nowości
– Nie wyobrażam sobie życia bez nowoczesnych sprzętów kuchennych. Używam robota gotującego i wolnowaru – mówi Agata, księgowa i żona rolnika z woj. mazowieckiego.
W trakcie szykowania się do pracy przygotowuje zupę, którą zabiera ze sobą jako drugie śniadanie. Pani Agata namiętnie wykorzystuje  Thermomix. Robi w nim konfitury bez przypalania, bułkę tartą, cukier puder i własne masło. – Z powodzeniem wyrabiam w nim wszelkie ciasta: drożdżowe, na pizzę, na kopytka. Kiedyś musiałam prosić o pomoc męża - podkreśla pani Agata. 
W jednym garnku
– W tym jednym garnku nawet ja jestem w stanie przygotować cały obiad. Wybieram program i postępuję zgodnie ze wskazówkami. Kiedy gotuję, nie muszę pilnować garnka, bo sam sygnalizuje zakończenie procesów. W międzyczasie mogę bawić się z córką. Później myję tylko jedno naczynie i to wszystko. Moim daniem popisowym jest gulasz węgierski – uśmiecha się Tomasz, mąż Agaty. – Mąż chętnie używa też wolnowaru – kontynuuje Agata. Przygotowana w nim wołowina w pomidorach albo rosół nie mają sobie równych.
– To zupełnie inny sposób gotowania – wyjaśnia Tomasz – potrawa poddawana jest obróbce cieplnej w niskiej temperaturze i nie traci składników odżywczych.
Pomysł na biznes
Kinga z woj. wielkopolskiego zawodowo wypieka i zdobi pierniki. – Opracowałam własny przepis na Thermomix.  To pozwala zaoszczędzić czas na wyrabianiu ciasta, nie muszę się już przy tym też tak namęczyć. Ciasto jest gotowe do wałkowania. Dzięki zwiększonej wydajności mogłam z mojego hobby uczynić źródło dochodu, co jest niezmiernie ważne dla naszej pięcioosobowej rodziny - wyjaśnia. W tej chwili Kinga ma już swoją markę: Słodki Dom.

r e k l a m a



– Łatwo jest mi też przygotowywać posiłki bez alergenów. Uwielbiamy lody przygotowane bez mleka i batony. Nie muszę ich kupować i wczytywać się w informacje na etykietach, czy „śladowe ilości” czegoś nie zaszkodzą przypadkiem dziecku – dodaje Kinga.
Garnek jak piekarnik
– Od 15 lat gotuję i smażę wszystko bez soli i tłuszczu, czyli odkąd mój mąż zaczął mieć poważne problemy zdrowotne – wspomina pani Bogusława, pracująca jako sprzedawca. Szukałam rozwiązań. Znalazłam…

W lutowym numerze "top agrar Polska" znajdziesz porównanie robotów gotujących oraz informację, jaki garnek możesz zamienić w mini piekarnik.

Polecany artykuł

Kiełbasa w nowoczesnej kuchni




Agata Dobak

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wyrok na dym z komina sąsiada

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii