Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak zrobić słodką kostkę?

10.05.2017

Drukuj

Jak zrobić słodką kostkę?

Artykuł dostępny

SKLADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki  ciemnego kakao.

r e k l a m a

SKŁADNIKI NA KREM:
200 g masła,
1 puszka masy kajmakowej,
250 g bez.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
400 ml kremówki 36%,
1 łyżka cukru wanilinowego,
2,5 łyżeczki żelatyny,
50 g gorzkiej czekolady.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Dalej ubijając dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika w temp. 170°na 20-25 minut.

Krem: Masło utrzeć. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.

Masa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić na kilka minut. Potem podgrzać, aby się rozpuściła.  Śmietanę ubić  z cukrem wanilinowym. Na koniec wlać letnią żelatynę i wymieszać.
Na schłodzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Co się dzieje z wnioskami na Modernizację gospodarstw rolnych? Mamy najnowsze dane z ARiMR!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody