StoryEditor

Jesiotr - wykwintny i zdrowy

Od trzech lat jeden marcowy weekend w Licheniu zamienia się w królestwo jesiotra. W tym roku byliśmy tam z kamerą - zobaczcie, czego posmakowaliśmy.
22.03.2017., 14:03h

O tym, że ryby powinniśmy jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu, wiedzą już chyba wszyscy. Ryby dostarczają nam fosfor i potas. Dzięki temu nasze kości i zęby mogą być zdrowe, a ciśnienie krwi utrzymuje się na właściwym poziomie. Spośród wielu gatunków ryb słono- i słodkowodnych, wybierajmy te z dobrych źródeł i sprawdzonych sklepów rybnych.

Jesiotr a zdrowie

Znaną od wieków i cenioną już od dawien dawna rybą jest jesiotr. Dostarcza nam wit. A oraz łatwo przyswajalnych aminokwasów, zwłaszcza leucyny (przyspiesza przyrost masy mięśniowej) oraz lizyny (ułatwia wchłanianie wapnia). Dodatkowo, mięso jesiotra jest dość tłuste, a przez to obniża „zły” cholesterol, zapewnia tez prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a nawet poprawia nastrój.

Jesiotr na talerzu

Delikatne mięso jesiotra ma bardzo mało ości. Nadaje się do smażenia na maśle, grillowania, wędzenia czy gotowania. Książki kulinarne z początku XX wieku zachwalają rosół gotowany z głów jesiotra.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 12:03