Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Karnawałowe róże

26.01.2016

Drukuj

Karnawałowe róże

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W lutowym numerze "top agrar Polska", który niebawem do Panstwa trafi, zamieściliśmy kilka pomysłów na karnawałowe pyszności oraz ostatkowe wypieki. Przedstawimy jeden z nich - nie tylko pyszne, ale i pieknie wyglądające, karnawałowe róże:

SKŁADNIKI:
250 g mąki tortowej, 
4 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki spirytusu,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
2 łyżki cukru pudru,
wiśnie kandyzowane lub marmolada do dekoracji,
olej do smażenia.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

r e k l a m a

 

Ze wszystkich składników zagnieść zwarte i elastyczne ciasto. Następnie wybijać wałkiem, jak na tradycyjne faworki, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Polecany artykuł

„Wakacje na Wsi # Odkrywam”

 

Ciasto cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach, tworząc płatki róży. Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju. Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy przestygną, udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.

oprac. ec na podst. przepisu L. Haremzy, fot. ks

Jeśli nie masz jeszcze Prenumeraty możesz zamówić ją TUTAJ. 

 


Widziałeś już nasze video "II Ogólnopolska Giełda Rzepaczano-Zbożowa – Część I: Rynek zbóż"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Darowane jabłka bez VAT. Sadownik wygrał z fiskusem.

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody