StoryEditor

Kasza w wersji obiadowej

Kasza jest bogatym źródłem skrobi, która rozkładając się w organizmie na glukozę, dostarcza nam składników potrzebnych między innymi do prawidłowej pracy mózgu.
16.01.2015., 16:01h

Kasza została przez spora część z nas zarzucona na rzezcz ryżu i makaronu. Nie da się jednak ukryć, że nie zastąpimy jej, a jedzenie kaszy w okresie zimowym jest bardzo dobre dla naszego organizmu. Kasaza jest bogata w wit. E, która zapobiega anemii. Witamina B sprawia z kolei, że jesteśmy bardziej odporni na stres i poprawia się nasza pamięć. 

Dziś proponujemy grzybowe kaszotto z kaszy pęczak.

SKŁADNIKI:
200 g kaszy pęczak,
2 garście suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
kilka świeżych lub mrożonych grzybów leśnych,
1 średnia cebula,
1 litr bulionu warzywnego,
3 łyżki masła, 
150-200 ml białego półsłodkiego wina,
tymianek, parmezan,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Suszone grzyby zalać wodą i wymoczyć, potem gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Kaszę wypłukać. Cebulę pokroić w kostkę.
Świeże grzyby oczyścić i pokroić w ćwiartki. Mrożone przepłukać wrzątkiem i odstawić. Grzyby suszone odsączyć z wody, zostawiając pół szklanki wywaru grzybowego. 
Na patelnię wlać olej, łyżkę masła i posiekaną cebulę. Potem dodać kaszę i smażyć ok. 5 minut ciągle mieszając. W połowie smażenia kaszy dodać świeże grzyby. Nast ępnie wlać wino i czekać, aż odparuje. Dodać suszone grzyby, 2 łyżeczki liści tymianku, 1 chochlę bulionu i wywar grzybowy.
Wszystko gotować na małym ogniu. Bulion wlewać stopniowo wtedy, kiedy odparuje wlany poprzednio. Wszystko razem smażyć ok. 30 min.Na koniec dodać masło, sól, pieprz i parmezan. ec

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 20:38