Próbowałaś już kolorowego kalafiora? Te pięknie wyglądające warzywa są obecne na polskim rynku już od kilku lat, wciąż jednak stanowią kulinarną ciekawostkę.
Kolorowe kalafiory najlepiej podawać
zblanszowane lub
gotowane na parze – zachowują wtedy swój kolor. Można je też zapiec w cieście, zrobić z nich purée lub zupę. Różnicę w smaku wychwytują tylko kulinarni eksperci, uznając, że smak kolorowych kalafiorów jest bardziej intensywny od tradycyjnego, białego kalafiora. Bogactwo kolorowych warzyw tkwi w zawartych w nich
naturalnych barwnikach: chlorofilu w zielonych kalafiorach, antocyjanach we fioletowych warzywach oraz karotenoidach w pomarańczowych. Mają one silne działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kolorowy kalafior na bazarze
kosztuje około 5 zł, a nasiono 20 gr/szt.
ad, bp
Autor
Agata
Dobak
redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina
Zobacz wszystkie artykuły tego autora
Komentarze (?)