Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kolorowe kalafiory

29.09.2018

Drukuj

Kolorowe kalafiory

Artykuł dostępny

Kolorowe kalafiory najlepiej podawać zblanszowane lub gotowane na parze – zachowują wtedy swój kolor. Można je też zapiec w cieście, zrobić z nich purée lub zupę. Różnicę w smaku wychwytują tylko kulinarni eksperci, uznając, że smak kolorowych kalafiorów jest bardziej intensywny od tradycyjnego, białego kalafiora. Bogactwo kolorowych warzyw tkwi w zawartych w nich naturalnych barwnikach: chlorofilu w zielonych kalafiorach, antocyjanach we fioletowych warzywach oraz karotenoidach w pomarańczowych. Mają one silne działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kolorowy kalafior na bazarze kosztuje około 5 zł, a nasiono 20 gr/szt. ad, bp

r e k l a m a

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile kosztuje używany pług obrotowy?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii