Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Kurczak, zając czy baranek, czyli o tradycjach i symbolach świątecznych

11.04.2017

Drukuj

Kurczak, zając czy baranek, czyli o tradycjach i symbolach świątecznych

Artykuł dostępny

Zajączek ma symbolizować płodność. Kurczak symbolizuje znoszącą jajka kurę, a więc nowe życie. Natomiast symbol baranka wyrasta z judaizmu, gdzie oznaczał ofiarowanie baranka paschalnego w świątyni. Trudno stwierdzić, które z nich jest symbolem świąt, tym bardziej, że w wielu wielkanocnych koszyczkach pojawią się obok siebie.

r e k l a m a



Podobnie jest z tradycjami świątecznymi, bo w róznych częściach kraju spotkamy rózne zwyczaje i kulinaria. I tak na przykład:

Na Kaszubach wierzono w uzdrawiającą moc palm wielkanocnych, czemu wyraz dawano wieszając je na drzwiach po wcześniejszym ich poświęceniu.

Na Śląsku rolnicy wtykali palmy w pole, by zapewnić sobie urodzaj plonów, a wystrzeganie się prac polowych w całym wielkim tygodniu miało zapewnić wysokie plony.

Małopolska strząka to potrawa przygotowywana na wielaknocne śniadanie z tego, co jest w święconce - wędlina, jajka, chrzan oraz z dodatkiem wody i octu.

W Wielkopolsce znane było przedświąteczne palenie żuru i zakopywanie śledzi, które w okresie wielkiego postu stanowiły główne smaki w kuchni.

Podkarpacie swego czasu słynęło ze studzieniny, czyli wielaknocnej galarety z nózek wieprzowych, koniecznie polanej octem.

Read more in the premium version

article icon

Rynek zbóż: raczej bez dobrych wiadomości

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii