Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Lin z warzywami

Obrazek

Wśród świątecznych potraw króluje nie tylko karp, a coraz szersze grono smakoszy zyskuje słodkowodny lin.

Ewelina Cisłak22 grudnia 2014, 12:23

2 liny
1/4 szklanki bulionu
3 cebule
2 ząbki czosnku
gałka muszkatałowa
liść laurowy
2 marchewki
1/2 selera
2 pory 2 pomidory
1 cytryna
sól, pieprz,
przyprawa do ryb
2 łyżki masła
natka pietruszki,
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryby oprawić, opłukać, a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odłozyć do lodówki na pół godziny, po czym nożem sciągnąć śluz z ryby. Ponownie natrzeć solą i pieprzem oraz natrzeć sokiem z cytryny. 
Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Seler i marchewki, obrać i pokroić w kostkę. Obraną pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. 
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać seler, marchewki, pomidory, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawę do piernika i dusić 5 min. Dodać natke pietruszki.
Ryby napełnić farszem, spiąć i przełożyć do nasmarowanej olejem brytfanny. przykryć plasterkami cytryny, polać olejem. Piec 40 min w piekarniku w temp. 180°C.
Por oczyścić, pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzane masło, smażyć ok. 5 min. Podlać bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dusić kolejne 5 min. Po upieczeniu ryby ułozyć na półmisku i obłozyć je usmażonymi porami.
ec

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)