StoryEditor

Lin z warzywami

Wśród świątecznych potraw króluje nie tylko karp, a coraz szersze grono smakoszy zyskuje słodkowodny lin.
22.12.2014., 12:12h

2 liny
1/4 szklanki bulionu
3 cebule
2 ząbki czosnku
gałka muszkatałowa
liść laurowy
2 marchewki
1/2 selera
2 pory 2 pomidory
1 cytryna
sól, pieprz,
przyprawa do ryb
2 łyżki masła
natka pietruszki,
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryby oprawić, opłukać, a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odłozyć do lodówki na pół godziny, po czym nożem sciągnąć śluz z ryby. Ponownie natrzeć solą i pieprzem oraz natrzeć sokiem z cytryny. 
Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Seler i marchewki, obrać i pokroić w kostkę. Obraną pozostałą połówkę cytryny pokroić w plasterki. 
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać seler, marchewki, pomidory, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawę do piernika i dusić 5 min. Dodać natke pietruszki.
Ryby napełnić farszem, spiąć i przełożyć do nasmarowanej olejem brytfanny. przykryć plasterkami cytryny, polać olejem. Piec 40 min w piekarniku w temp. 180°C.
Por oczyścić, pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzane masło, smażyć ok. 5 min. Podlać bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dusić kolejne 5 min. Po upieczeniu ryby ułozyć na półmisku i obłozyć je usmażonymi porami.
ec

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 12:24