Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Masarnia na miarę potrzeb

Obrazek

Kolejna relacja z zeszłotygodniowego szkolenia w Centrum Doradztwa Rolniczego z oddziałem w Radomiu dotyczy małej masarni, zrealizowanej na miarę MOL.

Ewelina Cisłak26 maja 2015, 12:20

"Mała masrania" jest kolejnym projektem zrealizowanym przez oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Własnie po to, by szkolenia dotyczące przetwórstwa, sprzedaży, zakładania małych zakładów, a tym samym zwiększania potencjału gospodarstw, miały charakter praktyczny. Nie od dziś bowiem wiadomo, że mała ograniczona i lokalna sprzedaż czy sprzedaż bezpośrednia związane są z ogromnymi obostrzeniami, które nieraz przekraczają umiejętności i cierpliwość rolników. 
Nikt nie mówił, że własna przetwórnia jest czymś prostym, ale jak przekonują specjaliści z CDR, trudności nie po to są, by się poddawać, ale by je pokonywać. 
Podczas szkolenia dla rolników, zainteresowanych tematem przetwórstwa produktów we własnym gospodarstwie, wizyta w małek masarni, zap[oznanie się z wyposażeniem, a przede wszytskim ekonomia takiej działalności sa niezwykle ważne, by mierzyć siły na zamiary.

"Mała masarnia" w Radomiu, której powierzchnia ma 173 m2 o jednorazowej mocy produkcyjnej czterech półtusz. Na wyposażeniu masarni znajdują się:
- wieszak na półtusze i ćwierćtusze,
- stół rozbiorowy,
- stół roboczy,
- mieszalnik farszu,
- nadziewarka mechaniczna,
- nastrzykiwarka,
- kocioł parzelniczy,
- wózek do farszu,
- komora wędzalniczo-parzelnicza,
- wytwornica lodu,
- chłodnia surowców i wyrobów gotowych,
- umywalki technologiczne,
- regały magazynowe,
- panel czystości + sterylizator.

Dodatkowo do małej masarni została dobudowana tradycyjna wędzarnia.
ec

 

 

 

 



1 z 5
nauka nadziewania kiełbasy

nauka nadziewania kiełbasy

2 z 5
Samodzielne nadziewanie kiełbasy

Samodzielne nadziewanie kiełbasy

3 z 5
Nauka skręcania i cięcia

Nauka skręcania i cięcia

4 z 5
Uczestniczki szkolenia samodzielnie wykonują kiełbasy

Uczestniczki szkolenia samodzielnie wykonują kiełbasy

5 z 5
Najprzyjemniejszym momentem wizyty w małej masarni było smakowanie

Najprzyjemniejszym momentem wizyty w małej masarni było smakowanie

Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)