StoryEditor

Na świątecznym stole – makowa panna cotta

Mak to podstawowy składnik tradycyjnych wigilijnych potraw. Makowce, kluski z makiem, makiełki – to potrawy znane w całej Polsce. Podajemy przepis na nowoczesny makowy deser w stylu włoskim.
19.12.2017., 14:12h

Składniki na 4 osoby:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżki maku,
  • 200 g jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka miodu,
  • cynamon.

Sposób wykonania

Sos:
W misce mieszamy jogurt naturalny, łyżkę miodu i cynamon według uznania.

Panna cotta:
Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy cukier, mak i skórkę z cytryny do smaku. Stawiamy na palniku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Przelewamy 
w małe pojemniki i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby deser się ściągnął. Przed podaniem polewamy sosem. Można użyć mrożone owoce i liście świeżej mięty do przystrojenia.

Opr. Agata Dobak
Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 19:36