Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Pierniczki trwałe Jolki

Obrazek

Obiecaliśmy zamieszczać przed świętami przepisy, których autorkami są aktywne kobiety z Wielkopolski, dlatego dziś czas na pierwszy z nich - pierniczki trwałe Jolki.

Ewelina Cisłak9 grudnia 2014, 12:36

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
1 kg mąki
1 kostka palmy
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko i ubita piana z 1 białka
3 łyżki kakao
4 dkg przyprawy do piernika
1/4 l śmietany kremówki słodkiej
3 łyżeczki sody
1/4 l miodu

Wykonanie ciasta
W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, przyprawę i miód. W trakcie podgrzewania dodawać po jednym jajku, następnie żółtka i ubitą pianę. Masę w trakcie podgrzewania należy cały czas mieszać.
Następnie do gotującej się masy dodać śmietankę oraz sodę. Należy pamiętać, że po dodaniu sody masa powiększy swoją objętość 3-krotnie. 
Intensywnie mieszając dodać mąkę i wszystko jeszcze razemze sobą dokładnie zmieszać. 
Ciasto można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Z kolei najsmaczniejsze pierniczki wychodzą wtedy, kiedy upieczemy je po tygodniu od wyrobienia ciasta. 
Autorką przepisu jest pani Jolanta Nawrocka, o której więcej przeczytać będzie można w styczniowym numerze "top agrar Polska".
ec



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)