🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pomarańczowy mazurek

11.02.2015

Drukuj

Pomarańczowy mazurek

r e k l a m a

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej ziemniaczanej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego

SKŁADNIKI NA MASĘ:
150 ml soku wyciśnietego z pomarańczy
sok z 1 cytryny
100 ml wody
skórka starta z 2 pomarańczy
2/3 szklanki cukru
1/2 słoika dżemu pomarańczowego
100 g masła
3 żółtka
biała czekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na godzinę.
W połowie wody rozpuscić mąkę ziemniaczaną. 
W garnku zagotować razem sok z pomarańczy, sok z cytryny, dżem, cukier i resztę wody. Dodać make ziemniaczaną i gotować na małym gniu kilka minut. Zestawić, dodać rozdrobnione masło i wymieszać. Dodać żółtka. Szybko wymieszać na gładką masę. 
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyłozyć na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp. 180'C. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć jego temerature do 160'C. Na ciasto wylać pomarańczową masę i piec przez kolejne 15 minut.
Po wyjeciu z piekarnika posypać starta skórką pomarańczową i pokruszoną czekoladą.


Widziałeś już nasze video "Warsztaty polowe na Opolszczyźnie: rzepak przed zbiorem i zabiegi Corteva"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

KOWR otwiera biura zagranicą. Po co i w jakich krajach?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody