Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pomysł na zapieczone jajka

31.05.2017

Drukuj

Pomysł na zapieczone jajka

Artykuł dostępny

r e k l a m a

SKŁADNIKI:

2 kalafiory średniej wielkości,
6 ziemniaków średniej wielkości,
1 duża cebula, 7 surowych jajek,
pęczek koperku lub natki pietruszki, pęczek szczypiorku,
5 łyżek tartej bułki, 4 łyżki oleju, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

DO ZAPIEKANIA:

1 łyżka masła, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka oleju.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 5 mm. Ugotować na parze przez 3 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Koperek pokroić.
Kalafior umyć, podzielić na cząstki i ugotować. Po przestudzeniu rozgnieść. Dodać 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, pieprz, sól i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ziemniaki, posolić i podpiekać przez 10 min w piekarniku w temp. 180°C.
Masę z kalafiora wyłożyć na ziemniaki i docisnąć. Szklanką wycisnąć 5 gniazd o gł.  3 cm. Zapiekankę posypać bułką tartą, spryskać olejem i wstawić do piekarnika na 25 min. Potem do gniazd wbić po 1 jajku i piec jeszcze 20 min.


Widziałeś już nasze video "Warzywa zalegają w magazynach. Rolnicy nie mogą ich sprzedać"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Po wysłodki bez kolejki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody