Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przetwory na prezent? Czemu nie!

21.08.2015

Drukuj

Przetwory na prezent? Czemu nie!

Artykuł dostępny

W Internecie, sklepach czy na rynku znaleźć możemy ozdobne słoiki o różnych kształtach i pojemnościach. Wystarczy umieścić w nich uprzednio przygotowane przetwory. Aby słoik stał się bardziej oryginalny możemy przykleić na niego specjalnie przez nas zrobioną etykietę z opisem produktu i datą produkcji. Warto też przyozdobić kolorowym papierem i sznurkami. Tak przygotowane przetwory, będą cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko obdarowanego. 

r e k l a m a

Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na powidła przygotowane inaczej, bo z dodatkiem kakao.

Składniki:
4 kg śliwek węgierek
4 szklanki cukru
3 szklanki kakao
2 opakowania cukry waniliowego

Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwamy pestki. Następnie przy pomocy blendera rozdrabniamy owoce na gładką postać. Masę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy przez około dwie godziny często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.  Następnie dodajemy cukier, kakao i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy przez kolejne 15 min.  Tak przygotowane powidła umieszczamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dniem. Smacznego!
el

Fot. K. Sierszeńska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Co zrobić ze zużytą folią kiszonkarską?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii