Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rekordowe "Smaki Regionów"

01.10.2019

Drukuj

Rekordowe "Smaki Regionów"

Artykuł dostępny

W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców. Zaprezentowali oni potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju. Zwiedzający mogli spróbować m.in. śląskich oblatów, drożdżowej baby maślanej, pierników oleśnickich, serów korycińskich, kiszonych szprotek z Pomorza, salami z jelenia, wędlin ze świni rasy puławskiej, nalewek kresowych, miodów nawłociowych, najróżniejszych kiszonek oraz konfitur, dżemów, powideł, syropów i wiele, wiele innych przysmaków, których próżno szukać na marketowych półkach. Smakosze mieli również okazję posmakować potraw z dalekiej Azji, w specjalnie wydzielonym food hall'u. Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.

Atrakcje dla zwiedzających

r e k l a m a

Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne. Miłośnicy lodowych przysmaków mogli wziąć udział w lodowym tescie smaku. Codziennie były również wyświetlane filmy o tematyce kulinarnej.

Z kolei na scenie kulinarnej można było podziwiać w akcji kucharzy znanych z telewizyjnych programów o gotowaniu. Swoje umiejętności zaprezentowali m.in. Ola Nguyen i Laurentiu „Lorek” Zendiu zwyciężczyni i zdobywca drugiego miejsca w programie MasterChef 2018 oraz Tadeusz Muller – prowadzący program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”.

Wyróżnieni na targach

Polecany artykuł

Blisko 30 mln zł dla kół gospodyń wiejskich

Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów. To wyróżnienie ma na celu promocję produktów lokalnych oraz idei zdrowej tradycyjnej żywności. W tym roku Kapituła konkursowa oceniła 65 zgłoszonych produktów w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Przyznano 20 medali oraz trzy wyróżnienia. Medale otrzymali:

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców W Strzałkowie – Jogurt Śmietankowy Wiejski
Leśniczówka Gościejowice Sp z o.o. – Salami Z Dzika Pepperoni
Salcum-Fixum – Pasztet z Królika
Nalewki Staropolskie Karol Majewski I Wspólnicy Sp. Z O.O – Nalewka Staropolska Świeża Wiśnia
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Września – Serek Śmietankowy Ręcznie Wyrabiany
Zielono Mi Agnieszka Jarosińska – Borówka Amerykańska Konfitura Z Kwiatem Bzu Czarnego
Bożena Wisła Gospodarstwo Agroturystyczne w Bukowcu – Ser Solony Biały Z Beczki
Fungopol Sp. Z O.O. Sp. K. – Zupa Podgrzybkowa
Zakład Wędliniarski Flis-Pol Jarosław Flis – Wędzonka Miłomłyńska
Entero S.C. – Mazowieckie Powidła Śliwkowe
Semco Sp Z O.O. Sp. K. – Oleje Smakowe Bio
Pasieka Ranczo W Kaczej Dolinie – Miód Wielokwiatowy
Grzegorz Jabłoński Pasieka Jabłońscy – Miód Leśny
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – Sok Jabłkowy Z Kałęczewa Z Sokiem Aloesowym z Wysp Kanaryjskich
Nalewki Kresowe.Pl Stanisław Smarduch – Duch Kniei
"Qraś" Wędliny Robert Kurko – Kiełbasa Wołowa Orzechowa
Gospodarstwo Rolne "Malinowy Ogród" – Syrop "Malinowa Rozkosz"
Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej – Musztarda Kcyńska Miodowa
Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. – Barszczyk Czerwony Dziadunia 370g
Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. zo.o. Sp. K. - Piwo Sowie Miodowe

Podczas Smaków Regionów wręczono również Perły dla produktów i potraw regionalnych. Konkurs ten organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W kategorii potrawy regionalne zwyciężyli:

Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO - za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
KGW Szopinki - za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;
Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska - za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
Fundacja Lubuska Spiżarnia - za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
D.E.C. Magdalena Dec, Mirosław Dec - za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;
KGW Popielów-Radziejów - za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
KGW Ornontowice - za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;
Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal Gęsia Chata - za dania z gęsiny;
Gościniec Ryński Młyn - za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;

Bitwa Regionów


Podczas targów Smaki Regionów odbył się również finał Bitwy Regionów, organizowanej przez KOWR,  czyli kulinarnych zmagań Kół Gospodyń Wiejskich.  W tym roku do konkursu zgłosiła się rekordowa liczba KGW – 784. Najwięcej kół zgłosiło się w województwie wielkopolskim  – 123 i lubelskim – 105. Po zmaganiach regionalnych, w finale spotkały się przedstawicielki 16 województw. Laury zdobyły:

I miejsce – KW w Gorzkowie (woj. wielkopolskie) za roladę z kaczki w towarzystwie młodej kapusty,
II miejsce – KW „Ach, te baby” w Kłaninie (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie w dwóch smakach,
III miejsce – KW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Przyznano również wyróżnienia dla KW w Olendach (woj. podlaskie) za oszukanego królika oraz KW w Wilkowie (woj. dolnośląskie) za tort ziemniaczany z dziczyzną.

pj

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolnicy piszą list do Komisji Europejskiej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców.
W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców.
W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców.
Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.
Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.
Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Z kolei na scenie kulinarnej można było podziwiać w akcji kucharzy znanych z telewizyjnych programów o gotowaniu.
Z kolei na scenie kulinarnej można było podziwiać w akcji kucharzy znanych z telewizyjnych programów o gotowaniu.
Wczoraj zakończyły się jedne z najsmaczniejszych targów w kraju – Smaki Regionów. Sprawdź, co działo się w Poznaniu!
Wczoraj zakończyły się jedne z najsmaczniejszych targów w kraju – Smaki Regionów. Sprawdź, co działo się w Poznaniu!
Wczoraj zakończyły się jedne z najsmaczniejszych targów w kraju – Smaki Regionów. Sprawdź, co działo się w Poznaniu!
Wczoraj zakończyły się jedne z najsmaczniejszych targów w kraju – Smaki Regionów. Sprawdź, co działo się w Poznaniu!
Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.
Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne.
Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne.
Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne.
Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów.
Podczas Smaków Regionów wręczono również Perły dla produktów i potraw regionalnych.
Podczas Smaków Regionów wręczono również Perły dla produktów i potraw regionalnych.
Podczas Smaków Regionów wręczono również Perły dla produktów i potraw regionalnych.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Wystawcy potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju.
Wystawcy potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju.
Wystawcy potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju.
Wystawcy potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju.
Zwiedzający mogli spróbować m.in. śląskich oblatów, drożdżowej baby maślanej, pierników oleśnickich, serów korycińskich, kiszonych szprotek z Pomorza, salami z jelenia.
Zwiedzający mogli spróbować m.in. śląskich oblatów, drożdżowej baby maślanej, pierników oleśnickich, serów korycińskich, kiszonych szprotek z Pomorza, salami z jelenia.
Podczas targów Smaki Regionów odbył się również finał Bitwy Regionów, organizowanej przez KOWR,  czyli kulinarnych zmagań Kół Gospodyń Wiejskich.
Podczas targów Smaki Regionów odbył się również finał Bitwy Regionów, organizowanej przez KOWR,  czyli kulinarnych zmagań Kół Gospodyń Wiejskich.
Podczas targów Smaki Regionów odbył się również finał Bitwy Regionów, organizowanej przez KOWR,  czyli kulinarnych zmagań Kół Gospodyń Wiejskich.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody