Reklama zniknie za 11 sekund

Śledzie smażone

Obrazek

Śledzie znamy zwykle w postaci przygotowywanych w zalewie, a doskonale smakują usmażone, jak inne ryby.

Ewelina Cisłak16 czerwca 2017, 06:50

Smażone śledzie świetnie będą sie komponowały z karmelizowaną słodyczą gruszki, zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację.

SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych,
  • 75 g gruboziarnistej musztardy,
  • 75 g mąki żytniej,
  • sól morska, czarny pieprz,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia.

KARMELIZOWANE GRUSZKI:

  • 300 g dojrzałych gruszek,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3-4 łodyżki rozmarynu.

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 

  1. Filety posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą, obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać patelnię i dodać dużą ilość oliwy. Smażyć śledzie z obu stron aż będą zrumienione
  2. Gruszki: Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry(nie obierać skórki). Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek oliwy, następnie dodać plasterki gruszek, cukier trzcinowy i rozmaryn. Smażyć gruszki  z obu stron aż się skarmelizują, a krawędzie staną się ciemnobrązowe. Podawać ze śledziami.


Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)