Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Śledzie smażone

16.06.2017

Drukuj

Śledzie smażone

Artykuł dostępny

Smażone śledzie świetnie będą sie komponowały z karmelizowaną słodyczą gruszki, zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację.

r e k l a m a



SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych,
  • 75 g gruboziarnistej musztardy,
  • 75 g mąki żytniej,
  • sól morska, czarny pieprz,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia.
KARMELIZOWANE GRUSZKI:

  • 300 g dojrzałych gruszek,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3-4 łodyżki rozmarynu.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 

  1. Filety posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą, obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać patelnię i dodać dużą ilość oliwy. Smażyć śledzie z obu stron aż będą zrumienione
  2. Gruszki: Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry(nie obierać skórki). Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek oliwy, następnie dodać plasterki gruszek, cukier trzcinowy i rozmaryn. Smażyć gruszki  z obu stron aż się skarmelizują, a krawędzie staną się ciemnobrązowe. Podawać ze śledziami.

Read more in the premium version

article icon

Sprawdź za ile kupisz krajowy sprzęt zielonkowy!

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii