Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Śledzie smażone

16.06.2017

Drukuj

Śledzie smażone

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Smażone śledzie świetnie będą sie komponowały z karmelizowaną słodyczą gruszki, zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację.

SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych,
  • 75 g gruboziarnistej musztardy,
  • 75 g mąki żytniej,
  • sól morska, czarny pieprz,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia.

KARMELIZOWANE GRUSZKI:

  • 300 g dojrzałych gruszek,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3-4 łodyżki rozmarynu.

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 

  1. Filety posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą, obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać patelnię i dodać dużą ilość oliwy. Smażyć śledzie z obu stron aż będą zrumienione
  2. Gruszki: Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry(nie obierać skórki). Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek oliwy, następnie dodać plasterki gruszek, cukier trzcinowy i rozmaryn. Smażyć gruszki  z obu stron aż się skarmelizują, a krawędzie staną się ciemnobrązowe. Podawać ze śledziami.

Widziałeś już nasze video "Dzień pola - Innowacyjne rozwiązania w produkcji rolniczej Sielinko 2020"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Po wysłodki bez kolejki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody