Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Słodkie kluski leniwe

07.08.2017

Drukuj

Słodkie kluski leniwe

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Pyszne i domowe kluski leniwe szybko przygotujemy, a łasuchom zapewnimy nieco slodkości.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g białego chudego sera,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • sól,

SKŁADNIKI NA SOS:

r e k l a m a

  • 200 g truskawek (opcjonalnie jagody),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 250 ml mleka,
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ser zmielić. Żółtka ubić i połączyć z serem. Płatki owsiane zmiksować na mąkę i dodać do sera razem z mąką pszenną. Na koniec dodać ubitą pianą z białek i lekko posolić.  Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, uformować wałek, spłaszczyć, wykrawać ukośne paski i wkładać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu. Wyjmować zaraz po wypłynięciu

Polecany artykuł

Konkurs na odkrywanie uroków polskiej wsi rozstrzygnięty!

Sos truskawkowy: truskawki przekroić na połówki, połowę zmiksować z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Pozostałe owoce pozostawić do dekoracji.

Sos waniliowy: Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać pół paczki budyniu z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Dobrze rozmieszaną zawiesinę wlać na wrzące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez 1 min.

Kluseczki polać na przemian sosem waniliowym i owocowym. Udekorować owocami.

ec

 


Widziałeś już nasze video "Rozpędzają się żniwa rzepaku na południu kraju"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: stabilne spadki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody