Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Smaki Regionów, czyli trzy dni kulinarnej uczty

Obrazek

Dobiegły końca najsmaczniejsze targi w Polsce, czyli Smaki Regionów. Impreza ta łączy producentów najlepszych wyrobów z całego kraju z restauratorami, właścicielami sklepów oraz odbiorcami końcowymi. Było pysznie i wesoło.

Paulina Janusz-Twardowska5 października 2021, 13:00
Tegoroczne Smaki Regionów, jak większość imprez odbyły się po pandemicznej przerwie i przyciągnęły rzesze zwiedzających. Choć powierzchnia wystawowa była mniejsza w stosunku do lat ubiegłych, to targi obfitowały w liczne wydarzenia kierowane do dorosłych i dzieci. Najmłodsi mogli m.in. wziąć udział w warsztatach z wypiekania chleba czy przekonać się o wyższości owoców nad słodyczami na spotkaniach organizowanych przez Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Dla dorosłych organizowane były liczne pokazy kulinarne, zarówno na scenie kulinarnej, gdzie można było podziwiać najlepszych szefów kuchni znanych m.in. z TV, jak i na poszczególnych stoiskach.  Zwiedzającym przygrywał góralski zespół Pogwizdani, którego występy cieszyły się ogromnym powodzeniem.
I oczywiście można było popróbować specjałów serwowanych przez najlepszych producentów żywności ze wszystkich regionów Polski. Stoiska obfitowały w tradycyjne wyroby wędliniarskie, sery, pieczywom miody i wszelkiego rodzaju przetwory - owocowe, warzywne, mięsne i rybne. Przekąski serwowane na każdym ze stoisk można było popić naturalnymi sokami tłoczonymi lub jeśli ktoś nie był zmotoryzowany - napitkiem z procentami. Wśród wystawców znalazło się kilkunastu oferujących rzemieślnicze piwa, a nawet coś mocniejszego. Zresztą browar Gzub z Środy Wielkopolskiej oraz Wielkopolska Manufaktura Wódki zostały wyróżnione Medalem Targów. Do wyróżnienia zgłosiła się rekordowa liczba 88 wystawców, z których medale otrzymało jeszcze 18 produktów regionalnych:
  • Miód spadziowy (spadź liściasta) ➡ Rancho w Kaczej Dolinie
  • Ser pełnotłusty - Gouda Mazury Smak Natury ➡ Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  • Szynka wiejska ➡ Masarnia z tradycją Dreszler S.C.
  • Orzechowiec ➡ Qzko
  • Sok jabłkowy z Kałęczewa z różowej papierówki ➡ Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
  • Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym ➡ Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Miód wrzosowy ➡ Gospodarstwo Pasieczne Maja
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno z wysokiej jakości nasion ➡ Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
  • Oscypek ➡ Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś
  • Olej Dyniowy ➡ SemCo
  • Chorizo z dzika ➡ Leśniczówka Gościejowice Sp. Z O.O.
  • Gzik wrzesiński ➡ Spółdzielnia Mleczarska Września
  • Kiełbasa małopolska ➡ Gawor
  • Konfitura żurawina z gruszką ➡ Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna
  • Bomba legnicka ➡ Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje
  • Musztarda Kcyńska Jabłkowa ➡ Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
  • Świeża wiśnia ➡ Nalewki Staropolskie
  • Miód ze spadzi iglastej ➡ Pasieka Dobra Pszczoła

Wszystkie produkty biorące udział w konkursie poddane zostały szczegółowej ocenie uwzględniającej:
1.    skład produktu zgodnie z etykietą,
2.    tradycyjność produktu,
3.    jakość produktu,
4.    konkurencyjność,
5.    opinie odbiorców,
6.    opakowanie,
7.    promocję danego Regionu poprzez produkt.


1 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

2 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

3 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

4 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

5 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

6 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

7 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

8 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

9 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

10 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

11 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

12 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

13 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

14 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

15 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

16 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

17 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

18 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

19 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

20 z 20
Smaki Regionów 2021

Smaki Regionów 2021

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)