StoryEditor

Smaki Regionów, czyli trzy dni kulinarnej uczty

Dobiegły końca najsmaczniejsze targi w Polsce, czyli Smaki Regionów. Impreza ta łączy producentów najlepszych wyrobów z całego kraju z restauratorami, właścicielami sklepów oraz odbiorcami końcowymi. Było pysznie i wesoło.
05.10.2021., 13:10h
Tegoroczne Smaki Regionów, jak większość imprez odbyły się po pandemicznej przerwie i przyciągnęły rzesze zwiedzających. Choć powierzchnia wystawowa była mniejsza w stosunku do lat ubiegłych, to targi obfitowały w liczne wydarzenia kierowane do dorosłych i dzieci. Najmłodsi mogli m.in. wziąć udział w warsztatach z wypiekania chleba czy przekonać się o wyższości owoców nad słodyczami na spotkaniach organizowanych przez Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Dla dorosłych organizowane były liczne pokazy kulinarne, zarówno na scenie kulinarnej, gdzie można było podziwiać najlepszych szefów kuchni znanych m.in. z TV, jak i na poszczególnych stoiskach.  Zwiedzającym przygrywał góralski zespół Pogwizdani, którego występy cieszyły się ogromnym powodzeniem.
I oczywiście można było popróbować specjałów serwowanych przez najlepszych producentów żywności ze wszystkich regionów Polski. Stoiska obfitowały w tradycyjne wyroby wędliniarskie, sery, pieczywom miody i wszelkiego rodzaju przetwory - owocowe, warzywne, mięsne i rybne. Przekąski serwowane na każdym ze stoisk można było popić naturalnymi sokami tłoczonymi lub jeśli ktoś nie był zmotoryzowany - napitkiem z procentami. Wśród wystawców znalazło się kilkunastu oferujących rzemieślnicze piwa, a nawet coś mocniejszego. Zresztą browar Gzub z Środy Wielkopolskiej oraz Wielkopolska Manufaktura Wódki zostały wyróżnione Medalem Targów. Do wyróżnienia zgłosiła się rekordowa liczba 88 wystawców, z których medale otrzymało jeszcze 18 produktów regionalnych:
  • Miód spadziowy (spadź liściasta) ➡ Rancho w Kaczej Dolinie
  • Ser pełnotłusty - Gouda Mazury Smak Natury ➡ Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  • Szynka wiejska ➡ Masarnia z tradycją Dreszler S.C.
  • Orzechowiec ➡ Qzko
  • Sok jabłkowy z Kałęczewa z różowej papierówki ➡ Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
  • Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym ➡ Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Miód wrzosowy ➡ Gospodarstwo Pasieczne Maja
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno z wysokiej jakości nasion ➡ Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
  • Oscypek ➡ Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś
  • Olej Dyniowy ➡ SemCo
  • Chorizo z dzika ➡ Leśniczówka Gościejowice Sp. Z O.O.
  • Gzik wrzesiński ➡ Spółdzielnia Mleczarska Września
  • Kiełbasa małopolska ➡ Gawor
  • Konfitura żurawina z gruszką ➡ Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna
  • Bomba legnicka ➡ Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje
  • Musztarda Kcyńska Jabłkowa ➡ Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
  • Świeża wiśnia ➡ Nalewki Staropolskie
  • Miód ze spadzi iglastej ➡ Pasieka Dobra Pszczoła

Wszystkie produkty biorące udział w konkursie poddane zostały szczegółowej ocenie uwzględniającej:
1.    skład produktu zgodnie z etykietą,
2.    tradycyjność produktu,
3.    jakość produktu,
4.    konkurencyjność,
5.    opinie odbiorców,
6.    opakowanie,
7.    promocję danego Regionu poprzez produkt.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 12:34