StoryEditor

Sylwester na słodko

Mówi się, że jaki Sylwester i Nowy Rok, taki będzie cały rok, dlatego już dziś proponujemy na sylwestrowy lub noworoczny deser słodkie bezy z ulubionymi owocami. 
30.12.2014., 13:12h

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

2 duże białka,

100 g cukru pudru,

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego. 

OWOCE:
2 gruszki,
2 jablka,
14 jagód winogron,
1 kaki,
1 pomarańcza,
50 g mielonych migdałów,
sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier puder. Na zakończenie wlać sok z cytryny/ocet. Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki i pokroić na cząstki, winogrona przekroić na połowę, usunąć pestki. Obrać i pokroić w grubą kostkę gruszki, jabłka i kaki. Skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie owoce i migdały. Rozłożyć owoce do czterech żaroodpornych miseczek o pojemności 250 ml. Na każdą porcję owoców nałożyć dużą czubatą łyżkę piany. Nagrzać piekarnik do temp. 220oC, zapiekać przez 7–10 minut, aż piana lekko się przyrumieni. Podawać na ciepło. ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 14:32