Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Uczniowie klas gastronomicznych szkoły w Swarzędzu poznawali tajniki przygotowywania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej

Obrazek

Zbliżają się Święta Wielkanocne. W wielu domach w Wielkopolsce na świątecznym stole, obok żurku i jajek, będzie królować biała kiełbasa. 29 marca b.r. uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu pod Poznaniem wzięli udział w warsztatach, jak przygotowuje się tradycyjną białą kiełbasę i jaki powinien być jej smak.

Katarzyna Sierszeńska1 kwietnia 2023, 22:19

Zajęcia prowadził Przemysław Tecław ­­– Kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, będącego filią Muzeum Rolnictwa Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Uczniowie pod czujnym okiem specjalisty odważali składniki, mielili mięso, mieszali farsz, nabijali osłonkę, a następnie parzyli kiełbasę. Spotkanie zakończyła degustacja.

Inicjatorem akcji był Witold Wróbel – ambasador sieci Culinary Hertige Europe, który podczas swarzędzkich warsztatów opowiadał o tradycjach kulinarnych regionu wielkopolskiego. To dzięki staraniom Witolda Wróbla Kiełbasę Białą Parzoną Wielkopolską wpisano do rejestru w Unii Europejskiej jako produkt posiadający certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Receptura kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, odznaczonej unijnym certyfikatem, pochodzi z 1929 r., a została odnaleziona w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. W jej skład wchodzi mięso z szynek wieprzowych, które musi pochodzić ze świń hodowanych w Wielkopolsce, zaś majeranek i czosnek pochodzić musi z wielkopolskich plantacji. Dokładny przepis znaleźć można na stronie: www.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce Kulinarium.



1 z 9
Obrazek

2 z 9
Obrazek

3 z 9
Obrazek

4 z 9
Obrazek

5 z 9
Obrazek

6 z 9
Obrazek

7 z 9
Obrazek

8 z 9
Obrazek

9 z 9
Obrazek

Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)