StoryEditor

Wiosna na talerzu – zdrowa, wiosenna dieta z wykorzystaniem kiełbasy

Wiosna za oknem, wiosna w sercu i wiosna na… talerzu! Tak można podsumować pięknie rozpoczynającą się aurę wiosenną. Jak sprawić, by na talerzu pojawiły się zdrowe, pyszne i pełnowartościowe dania?
19.04.2018., 12:04h
Kiedy przychodzi wiosna każdy z nas czuje potrzebę wzmocnienia organizmu dawką witamin. A jak witaminy, to świeże, sezonowe owoce i warzywa. Wiosna to bogactwo, które daje nam natura. Wiosna to rzodkiew, zielone ogórki, soczyste pomidory, młoda sałata i bukiet ziół. Wiosna na talerzu może pięknie komponować się z dobrej jakości mięsem. A dobre mięso, to klucz do zdrowej diety i codziennej dawki energii. Wiosenny talerz powinien być bogaty w komplet niezbędnych składników odżywczych, które skutecznie poprawią nastrój i pozwolą na witalność i lekkość. 

Szukając inspiracji potraw bazujących na zdrowych, wysokiej jakości produktach, można trafić na trwającą już kilka miesięcy kampanię informacyjno-promocyjną związaną z kiełbasą krakowską suchą, podwawelską ekstra i żywiecką wyprodukowanymi w systemie QAFP - „Oda do jakości. Kompozycja wybornego smaku”.
Kampania rozpowszechnia wiedzę o tradycyjnych, lubianych przez konsumentów wędlinach. Program jest realizowany przez konsorcjum jednego z najstarszych producentów wędlin w Polsce z certyfikowanym hodowcą trzody chlewnej, który od 30 lat prowadzi rodzinne, tradycyjne gospodarstwo i produkuje najlepszej jakości mięso, które jest surowcem wykorzystywanym do produkcji wysokojakościowych wędlin. W swoim gospodarstwie certyfikowany hodowca nie może stosować żadnych hormonów, antybiotyków ani stymulatorów wzrostu. Systemy jakości, takie jak QAFP mają restrykcyjne wymagania i nastawione są, by osiągnąć najlepszy jakościowo produkt”. Kiełbasa podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha to produkty, które są wytworzone ze starannie przygotowanego surowca, a ich smak jest wyjątkowy i bardzo aromatyczny. Kiełbasy bazują na wieprzowinie dobrej jakości i mieszance przypraw, które dodają charakterystycznego aromatu.

Kiełbasy w kompozycjach z warzywami – grillowane, czy podawane w plastrach – mogą być świetnym uzupełnieniem codziennej wiosennej diety. Różnorodność warzyw i odpowiedni dobór właściwej kiełbasy to recepta na dziesiątki dań, w których nie trudno o smak i jakość.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 22:26