StoryEditor

Wykwintny jesiotr

Najlepsi kucharze i wykwintny jesiotr zagoszczą na stołach z okazji Mistrzostw Polski w Jesiotrze i Kawiorze.
10.03.2016., 15:03h

Zeszłoroczna, a zarazem pierwsza edycja Mistrzostw Polski w Jesiotrze i Kawiorze sprowadziła do wielkopolskiego Lichenia najlepszych kucharzy z Polski. Okazało się, że nadal niezbyt popularna na naszych stołach, ale jakże wykwintna ryba, to niemal wielkopolskie dziedzictwo kulinarne.

Od wielu stuleci, mięso jesiotra gościło na stołach królewskich i arystokratycznych. Jesiotr, zyjacy w wodach Wisły czy Warty na przełomie XIX i XX wieku niemal wyginął. Hodowla jesiotra coraz bardziej stara się otworzyć na potencjalnych konsumentów.

Do niezaprzeczalnych zalet ryby należy brak ości. Z kolei smakosze zajadają się czarnym kawiorem, wytwarzanym z dojrzałej ikry, głównie bieługi - jesiotra rosyjskiego.

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 05:32