StoryEditor

XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

Mieliśmy okazję uczestniczyć w XIII Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie. Wydarzenie to ma na celu promocję gęsiny oraz hodowli gęsi. Jest to też nie lada okazja, by wypróbować tradycyjnych potraw z gęsiny.
17.09.2018., 15:09h

Festiwal Pasztetników jest dużą szansą dla regionalnych przedsiębiorców, gospodyń i pasjonatów produktów tradycyjnych na zaprezentowanie swoich wytworów i ich promocję.

W jego trakcie odbył się szereg konkursów kulinarnych, m.in. na najlepszy pasztet, potrawę z gęsi oraz nalewkę. Brały w nim udział dania przygotowane przez restauratorów, szkoły, koła gospodyń wiejskich oraz osoby indywidualne. Wszystkiemu przewodziła kapituła konkursowa, która oceniała potrawy pod kątem smaku, wyglądu i struktury.

Na stoiskach przed którymi zgromadziła się rzesza zainteresowanych i chcących spróbować pasztetów i potraw, swoje dania wystawiły koła gospodyń wiejskich Kraszewice, Myje-Potaśnia, Siedlików, Korpysy, Rogaszyce, Szklarka Myśleniewska, Bledzianów oraz Stowarzyszenie Tęcza w Olszynie. Kapituła przechodząc od stoiska do stoiska oceniała jego wygląd, próbowała wystawionych przez Koła potraw. Mimo, że wygrać mogło tylko jedne, nagrody przyznawane były wszystkim stoiskom. Swoją możliwość zagłosowania na najlepsze stoisko miała także publiczność.

Śmiałkowie, którym niestraszne jedzenie pierogów na czas mieli okazję przystąpić do bicia rekordu Polski w zjedzeniu w jak najkrótszym czasie 15 pierogów z nadzieniem z gęsiny. Nie zabrakło również innych ciekawych konkursów kulinarnych takich jak Sztubak-Żak-Mistrz czy Znani Od Kuchni oraz rozmaitych pokazów połączonych z degustacją. Jednym z nich był piknik drobiowy, na którym przygotowano dla zwiedzających 700 porcji flaczków z gęsiny.

Niewątpliwie, jedną z najważniejszych części festiwalu było odsłonięcie tablic w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Swoją gwiazdę odsłonił m.in. Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor kuchni molekularnej w Polsce, najlepszy kucharz świata 2006 roku Jean Bos ­– Jesteśmy dumni, że Jean Bos jest wśród nas – powiedzieli wspólnie organizatorzy festiwalu.

Dla żądnych rywalizacji sportowej, na ostrzeszowskich ulicach został zorganizowany Bieg 10 PROFI, w którym swoich sił mogli wypróbować dorośli i dzieci. Dla zwycięzców przygotowane były atrakcyjne nagrody. Imprezą towarzyszącą były też Amazonki Ostrzeszowskie – I charytatywny bieg z pasztetem.

Festiwal zakończył występ zespołu artystycznego oraz pokaz sztucznych ogni.

Patronatami honorowymi nad imprezą organizowaną przez Ostrzeszowską Lokalną Grupę Działania byli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. 

mm
foto: mm, dm

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 05:19