Co na polach na Pomorzu?

Specyficzna pogoda sprawia, że zarówno choroby i szkodniki mają pole do popisu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
W dalszym ciągu zwiększone opady atmosferyczne generują zwiększone zagrożenie szczególnie na infekcje chwościka buraka i innych chorób grzybowych na plantacjach buraka cukrowego. Na plantacjach ziemniaka jak nigdy groźne są w tym czasie infekcje alternariozy oraz zarazy ziemniaka, która dosłownie w ciągu 24 godzin pozbawia liści całe plantacje.
Zbliżające się siewy rzepaku zwiększają zagrożenie występowania kiły kapustnych oraz szkodników w tym szczególnie żerujących już ślimaków oraz larw błonkówki gnatarza rzepakowego. W tym roku szczególnie warto zwrócić uwagę na zagrożenia ze strony śmietki kapuścianej, której jak widać na załączonych zdjęciach ostatnio jest już bardzo dużo i zbliżający się czas siewów rzepaku wymaga dokładnej lustracji pól.
Lustrując warzywa nie zapominajmy o takich chorobach jak septorioza selera czy mączniaki prawdziwe i rzekome. Prowadząc obserwacje należy zwracać w tym okresie żniw uwagę na nicienie niszczyka zjadliwego występującego na cebuli.
Maciej Bromirski, Procam, fot. Bromirski
Przeczytaj również

Szkody w wyniku żerowania tantnisia krzyżowiaczka na samosiewach rzepaku.

Alternarioza ziemniaka.

Nicienie niszczyka zjadliwego na cebuli – efekt żerowania.

Przędziorki na kukurydzy.

Pierwsze żery omacnicy prosowianki.

Głownia kukurydzy.

żerowanie omacnicy wewnątrz pędu kukurydzy.