Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dorodna kukurydza, jak przystało na jej święto

15.09.2018

Drukuj

Dorodna kukurydza, jak przystało na jej święto

Artykuł dostępny

Prezes PZPK prof. Tadeusz Michalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na wykładzie inauguracyjnym podczas Krajowych Dni Kukurydzy zwrócił m.in. uwagę na krytyczne okresy kukurydzy pod względem zapotrzebowania na wodę. Największe ryzyko strat przypada w terminach 20. VII–14.VIII, kiedy roślina wiąże i napełnia kolby. Stwierdził też, że: „W tym sezonie, przy deficycie ziarna zbóż kukurydza ziarnowa ma uzupełnić ten niedobór jako treściwy komponent pasz”. Niestety jest problem w zrealizowaniu tego zadania, gdyż, jak dodał ekspert, „znaczna część tego areału została w tym roku zebrana łącznie z kukurydzą kiszonkową, której brakowało do przygotowania potrzebnych rezerw paszy w silosach”. Jako receptę na suszę w kukurydzy, profesor zarekomendował nawadnianie kropelkowe. Przy asymetrycznych siewach, tj. w układzie dwóch węższych międzyrzędzi rozprowadza się węże kropelkowe, które pozwalają oszczędnie, a jednocześnie efektywnie zarządzać ograniczonymi zasobami wody.

r e k l a m a

Dorodne rośliny i kolby na Słupeckich polach z jednaj strony nasuwały zwiedzającym pytanie, gdzie ta susza, a drugiej – umożliwiły hodowcom efektownie zaprezentować swoje nowe odmiany. W firmie Pioneer są to np. mieszaniec P8307. Nadaje się do uprawy na ziarno (FAO 230) i kiszonkę (FAO 240). Zdaniem firmowych doradców dobrze toleruje letnie niedobory wody, osiąga też wysoką zawartość skrobi w ziarnie. Firma oferuje także odmiany typu AQUAmax, o podwyższonej tolerancji na niedobory wody. W tej grupie nową, uniwersalną odmianą jest m.in. P9127 (FAO – K 280, Z – 260). Mieszaniec o typie ziarna dent, dostarcza też dużo skrobi w kiszonce. Nowością firmy KWS na sezon 2018 były odmiany Kaprilas czy KWS Vitellio. Pierwsza przeznaczona jest do uprawy na ziarno (FAO 220) i kiszonkę (FAO 230). Ma grube ziarno, cienką osadkę kłosową i luźne koszulki przed zbiorem, co pozwala na lepsze dosychanie ziarna. W opcji kiszonkowej, zdaniem przedstawicieli firmy, wykazuje dużą tolerancję na chłody, dzięki czemu nadaje się do uprawy w zimniejszych regionach. Drugi mieszaniec, o FAO 230 także polecany jest w uprawie na ziarno i kiszonkę, ma również cienkie osadki. W wersji kiszonkowej uzyskuje dużą wydajność skrobi by-pass i strawność całych roślin. Z hodowli Syngenta nowością z 2017 r. jest z kolei mieszaniec na ziarno i CCM SY Telias. Ma FAO na poziomie 240–250, ziarno typu s-d, o bardzo wysokim potencjale plonowania i dobrze reagujący na obniżoną normę siewu.

W minionym sezonie nowością odmianową firmy Euralis są, m.in. mieszance ES Hemingway czy ES Perspective. Obie to kukurydze ziarnowe, FAO 240, o podwyższonej zdolności szybszego dosychania ziarna podczas dojrzewania i plonowaniu znacznie powyżej wzorca. W ofercie marki Dekalb (Monsanto) nowszymi odmianami są DKC 3361, ziarnowa, typu dent, o FAO 240–250 i DKC 3579, także ziarnowa, typu dent, o FAO 250. W firmie Maisadour (Mas Seed) w grupie bardzo wczesnych mieszańców ziarnowych nowościami są odmiany MAS 09.P czy MAS 10.A. Pierwsza ma FAO 180, ziarno typu f/d, druga z FAO 210 i ziarnie typu flint. Hodowla Caussade oferuje z kolei jako nowości mieszańce Evgeni CS czy Tonifi CS. Evgeni to odmiana ziarnowa, o ziarnie typu flint, FAO 230, na etapie dojrzewania wykształca luźne koszulki kolb. Tonfi także przeznaczona jest do uprawy na ziarno, ma FAO 240, ziarno typu flini, z dużym udziałem skrobi szklistej.
Nową ofertą firmy Farmsaat był na pokazie mieszaniec Farmoritz. Nadaje się do uprawy na ziarno i kiszonkę, polecany zwłaszcza dla regionu Wielkopolski. RGT Exxposant to z kolei zaprezentowana nowość hodowli RAGT. Odmiana ziarnowa, o FAO 240–260, ziarnie typu dent, dobrym wigorze początkowym i szybkim tempie oddawania wody z ziarna. Wcześnie dojrzewa w swojej grupie FAO. Hodowca Oseva przedstawiła w Słupi m.in. nowego, uniwersalnego mieszańca Elamia, o ziarnie typu f/SD, roślinach typu stay-green, dużym wigorze początkowym i odporności na niedobory wody. Z kolei hodowca AgroMais pokazał na poletkach m.in. nową odmianę Amanova. Przeznaczona do uprawy na ziarno (FAO 230) i kiszonkę (FAO 210). Charakteryzuje się, wg przedstawiciela firmy, silnym wigorem początkowym, wysokim plonem skrobi, a ziarno podczas zbioru ma niską zawartość wody. z hodowli węgierskiej Hungaro-Seed (przedstawiciel Agro Seed) pochodzą natomiast, m.in. bardzo wczesne odmiany ziarnowe TK 175 o FAO 165, Dorka MGT o FAO 170 czy GS 180 o FAO 180. Ostatnia, w opinii dystrybutora, wykazuje wysoką tolerancję na suszę, wysokie temperatury, chłody i przymrozki wiosenne. Może być wysiewana w temperaturze gleby 5–6°C. Uzyskuje plon ziarna do 11 t/ha.

Polecany artykuł

Daj cynk kukurydzy

Na Dniach kukurydzy PZPK rozszerzeniem oferty pokazowej były poletka z odmianami kukurydzy pękającej, cukrowej oraz sorga. Ostatni gatunek to, obok gryki, słonecznika czy soi – roślin o podwyższonej odporności na susze – alternatywa dla płodozmianów przy zmieniających się warunkach uprawy. W tej grupie firma AgriSem GmbH przedstawiła na pokazie odmiany sorga: GK Emese, Farmsugro 180, Sweet Susana i Sweet Caroline. To nowe typy hodowlane, o obniżonej produktywności zielonej masy, lecz z dojrzewającym ziarnem w naszych szerokościach geograficznych. Podwyższona wartość energetyczna tego zboża to wysoka i poszukiwana obecnie zaleta agrotechniczna niektórych roślin uprawnych. Pozyskiwanie słomy na cele energetyczne, także z sorga, zaoferowała na spotkaniu również firma TergoPower, która prowadzi w tym celu własne doświadczenia. Obecnie są one na etapie badań wstępnych i porównawczych w odniesieniu do wartości energetycznej pozyskanej biomasy z innymi gatunkami roślin uprawnych.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Prognozy plonów pszenicy ozimej nie są optymistyczne

Czytaj

Galeria zdjęć

Otwarcie Krajiwych Dni Kukurydzy przez prof. Tadeusza Michalskiego
nowa odmiana firmy Monsanto
jedna z prezentowanych odmian kukurydzy firmy Syngenta
nowy mieszaniec hodowli KWS
nowa odmiana hodowli Euralis
nowa odmiana firmy Pioneer
odmiana z nowej oferty firmy RAGT
jedna z ofert firmy Soufflet
nowy mieszaniec węgierskiej hodowli
nowy mieszaniec firmy AgroMais
jedna z najwczesniejszych odmian kukurydzy
oferta odmian sorgo nowej generacji

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii