Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

IGP Polska wprowadza wiele nowości

11.12.2016

Drukuj

IGP Polska wprowadza wiele nowości

Artykuł dostępny

r e k l a m a

 

W przypadku kukurydzy będzie to aż 26 odmian kukurydzy (z czego 6 nowych odmian) – w tym jedna z certyfikatem ekologicznym. W tym segmencie w kierunku użytkowania na kiszonkę pojawiły się mieszańce z programu kiszonka doskonała (Supreme Silage). Na ziarno nowością jest odmiana Codigip (FAO 260) o ziarnie flint/dent odznaczająca się m.in. dobrym wigorem początkowym oraz tolerancją na chłody i suszę. Rekomendowana jest także na słabsze stanowiska (lekkie gleby). Wśród mieszańców o uniwersalnym typie użytkowym w portfolio na krajowym rynku pojawiły się m.in. Elzea (FAO 230/240), Quentin (FAO 240), Fatale (FAO 240) oraz Belido (FAO 280). Natomiast nową odmianą przeznaczoną na kiszonkę bądź biogaz jest Monsera (FAO 290) pochodząca z programu Supreme Silage.

– Planujemy intensywnie rozwijać także ofertę odmian rzepaku. W badaniach COBORU mamy 6 odmian – 4 populacyjne i 2 mieszańcowe – mówił Krzysztof Piłat z firmy IGP Polska.

 

 

Wśród zbóż jarych nowością w ofercie firmy są m.in. 2 odmiany owsa – Tim oraz Simon. Pierwsza z nich jest wczesna i charakteryzuje się odpornością na wyleganie. Cechuje ją także bardzo niski udział łuski. Ziarno przydatne jest na cele spożywcze – do produkcji płatków. Z kolei odmiana Simon również odznacza się niskim udziałem łuski i dużą masą hektolitra. W segmencie roślin bobowatych firma IGP Polska oferować będzie także od nowego sezonu 3 odmiany soi – Pollux, Meridian PZO oraz Melanie oraz jedną odmianę łubinu wąskolistnego – Lila Baer. W zbożach ozimych nowością będą 2 odmiany pszenicy – Moschus i Apostel oraz jedna odmiana jęczmienia – Azrah. 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – miła niespodzianka na koniec lutego

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Prof. Podkówka podkreślał, że jest zwolennikiem niskiego cięcia kukurydzy na kiszonkę

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody