Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Kukurydza>

Kukurydza na kiszonkę na Opolszczyźnie

Ruszyły spóźnione nawet o trzy tygodnie zbiory kukurydzy na kiszonkę. Wprawdzie ziarno jeszcze dojrzewa w kolbach, ale zbiory zaczynają gospodarstwa hodowlane, które z zebranej kukurydzy robią kiszonkę dla bydła.
22 września 2020, 16:43
Niektórzy zaczęli zbiory kukurydzy na kiszonkę przed dwoma tygodniami, ale większość dopiero teraz – kombajny wjechały później niż zwykle, ze względu na pogodę. 

Kukurydza to uprawa, która ma więcej zalet niż inne uprawy i jest obok lucerny głównym składnikiem białka w paszy dla bydła. Tegoroczne plony są niezłe, w przeciwieństwie do poprzednich dwóch lat, kiedy to paszy brakowało. Według rolników z Opolszczyzny plony są na tyle dobre, że powinno starczyć paszy dla bydła co najmniej na rok. 

W plantacjach lucerny pojawiają się problemy spowodowane plagą nornic, które wyrządzają poważne szkody. Tuż po zbiorze kukurydzy rolnicy będą robić czwarty pokos traw i motylkowatych. Plony zbóż także nie były zadowalające, bo wielu rolników w tamtym rejonie miało problem z plagą myszy, które zniszczyły plantacje.

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)