Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

LG w trosce o jakość kiszonki

28.03.2016

Drukuj

LG w trosce o jakość kiszonki

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Inicjatorem cyklu szkoleń jest firma Limagrain wraz z partnerami (BASF, K+S, Adob, John Deere, VB Beton, Geo Polska, Holaras, LNB). Projekt o nazwie „Ekspert kiszonkowy”powstał w celu poprawy jakości kiszonek z kukurydzy, ponieważ audyt wykonany przez przedstawicieli firmy Limagrain wielu silosów w gospodarstwach mlecznych i biogazowych, wykazał niedoskonałość i braki w jakości kiszonki z kukurydzy. Podczas szkoleń rolnicy przekonują się, że o jakość kiszonki dba się już od momentu wyboru odmiany kiszonkowej o jak najwyższej strawności, poprzez nawożenie, ochronę łanu, a w końcu przez wybór jak optymalnego terminu zbioru i starannego zakiszenia zebranego materiału. Podczas takiego szkolenia odbywa się nie tylko cykl wykładów, ale także przedstawiciele firmy Limagrain przeprowadzają praktyczne szkolenie przy silosie i wskazują jakie parametry należy analizować, aby określić jakość zakiszonej kukurydzy.

Silos będzie dobrej jakości, jeżeli:

r e k l a m a

  •  kiszonka będzie maksymalnie ubita (minimalna gęstość ubicia sieczki to 220 kg s.m./m3);
  •  pH zgromadzonego substratu w silosie będzie miało wartość poniżej 4;
  •  nie zaobserwujemy żadnych wycieków;
  •  materiał w silosie nie jest porażony przez grzyby;
  •  temperatura zbadana w kilku miejscach na czole silosu jest stabilna.

Podczas części praktycznej szkolenia mocno podkreślano znaczenie optymalnej suchej masy kiszonki, która powinna mieścić się w zakresie 30–35%. Dbałość o ten parametr – który jednocześnie powinien być wyznacznikiem optymalnego terminu zbioru – zapewnia bowiem właściwe ubicie zielonej masy w silosie (im jest ona wyższa tym gorsze jest ubicie w silosie, a zbyt niska s.m. grozi wyciekami z silosu), zachowana jest równowago pomiędzy zawartością skrobi, a strawnością i zawartością włókna.

Ocena suchej masy jest bardzo prosta i może ją wykonać każdy samodzielnie w gospodarstwie. Potrzebny jest do tego rębak do gałęzi, waga i suszarka do grzybów. Najpierw należy pobrać z pola kilka reprezentatywnych roślin, następnie rozdrobnić je rębakiem i dobrze wymieszać uzyskaną sieczkę. Następnie próbę 100 g sieczki należy suszyć przez kilka godzin w suszarce do grzybów, i ponownie zważyć wysuszony materiał. Waga wysuszonej próbki jest jednocześnie procentowym wynikiem zawartości suchej masy.

Jedno ze szkoleń w ramach projektu „Ekspert kiszonkowy” odbyło się w Szołdrach w gospodarstwie należącym do Kombinatu Rolno-Przemysłowego Manieczki przy współpracy Zespołu Szkół Rolniczych w Grzybnie. Rolnicy przybyli na to szkolenie mogli także bezpłatnie zbadać jakość swojej kiszonki z kukurydzy.

 

mwal


Widziałeś już nasze video "Skuteczne odchwaszczanie kukurydzy (dr Łukasz Sobiech). Skrót webinarium"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jak dobrze przygotować pole pod rzepak po jęczmieniu?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody