Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Kukurydza>

Nie czekajcie ze zbiorem kukurydzy na kiszonkę!

Obrazek

W tym sezonie nie oglądajcie się na kalendarz – obserwujcie uważnie linie mleczną ziarniaków i sprawdzajcie suchą masę kukurydzy. Jeśli będzie w zakresie 30–35% nie oglądajcie się i koście kukurydzę na kiszonkę!

dr Maria Walerowska15 sierpnia 2018, 07:42

Wydawało się, że kukurydza dość dobrze poradziła sobie z pierwszą falą suszy (wiosennej). Jednak po lipcowych opadach i suszy, która po niej przyszła, kukurydza w niektórych rejonach to obraz nędzy i rozpaczy. Suche i niskie rośliny, kolby słabo zaziarnione lub co gorsze 4–5 drobnych kolb zamiast jednej dorodnej i silne porażenie głownią guzowatą. 

W tym sezonie przy wyborze terminu koszenia kukurydzy na kiszonkę nie ma co oglądać się na kalendarz tylko bacznie obserwować rośliny. W wielu rejonach zbiór kukurydzy kiszonkowej już trwa. 

Kiedy ciąć?

Łatwym sposobem wyznaczenia optymalnego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę jest obserwacja linii mlecznej ziarnika. Gdy znajduje się ona w odległości 1/3 od podstawy ziarniaka to zawartość suchej masy kształtuje się na poziomie 35%. Przy normalnym przebiegu pogody w końcowym okresie wegetacji kukurydzy zawartość suchej masy zwiększa się o 0,5% dziennie, a przy bardzo ciepłej pogodzie wzrost ilości suchej masy może wynosić 0,75%.

Generalnie optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę to faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna. Wtedy zawartość suchej masy wynosi od 30% do 35%. W tej fazie wegetacji w ziarniaku jest dużo skrobi i można go łatwo rozdrobnić walcami sieczkarni.

Zbyt późny zbiór kukurydzy na kiszonkę, tj. powyżej 37% suchej masy, oznacza uzyskanie surowca suchego, twardego i trudnego do rozdrobnienia. Słabo rozdrobnioną zielonkę trudno dokładnie ubić w silosie czy na pryzmie, a tym samym stworzyć warunki beztlenowe, niezbędne do rozwoju bakterii kwasu mlekowego. Pozostające powietrze sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów, które mając wystarczającą ilość składników pokarmowych, produkują toksyny mające negatywny wpływ na zdrowie i rozród krów.

Prawidłowo wyprodukowana kiszonka z kukurydzy powinna spełniać następujące parametry:

  •  sucha masa: 30-35%,
  •  skrobia: minimum 30% w suchej masie,
  •  włókno surowe: maksimum 20% w suchej masie,
  •  ADF: maximum 25% w suchej masie,
  •  NDF: maksimum 45% w suchej masie,
  •  zawartość energii: minimum 6,5 MJ NEL lub 0,9 JPM w 1 kg suchej masy.



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)