Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Kukurydza>

Sucha masa kukurydzy nawet 40%!

Obrazek

Na południu kraju zbiór kukurydzy na kiszonkę już w pełni. Okazuje się, że jednak niektóre plantacje w kraju mają suchą masę nawet powyżej 40%! Przypomnijmy, że optymalna wartość tego parametru to 30–35%...

dr Maria Walerowska18 sierpnia 2018, 12:09

Na północy kraju odmiany wczesne są już praktycznie gotowe do koszenia na kiszonkę.

– Z naszego monitoringu wynika, że w województwie podlaskim nawet odmiany średnio późne, czyli FAO do 270 mają już 29% suchej masy, natomiast grupa wczesna – FAO do 230 – uzyskuje 34% suchej masy, a zatem jest już jak najbardziej gotowa do zbioru na kiszonkę – mówi Marek Skwira z firmy Limagrain. Z kolei w województwie pomorskim odmiany późne (do FAO 270) mają suchą masę na poziomie 30%, a grupa wczesna 34%.

Najbardziej na skutek suszy ucierpiały Kujawy, Wielkopolska oraz Dolny Śląsk i Opolszczyzna – tam rośliny usychały w oczach. To właśnie na Kujawach można znaleźć plantacje z suchą masą powyżej 40%.

Sucha masa kosztem energii?

W tym sezonie rolnicy często będą stawać przed dylematem – czekać aż dojrzeje skrobia i zebrać praktycznie suche rośliny, czy też nie czekać i kierować się suchą masą kosztem nieco niższej zawartości skrobi, której źródłem jest przede wszystkim ziarno.

– Niestety nie ma dobrego rozwiązania… Jeśli w gospodarstwie mamy dostęp do wysłodków czy też dobrej sianokiszonki, to ewentualnie można by się pokusić z opóźnieniem zbioru i czekać aż ziarno dojrzeje. Jednak w tym roku także mieliśmy problem z paszą z użytków zielonych. My rekomendujemy, żeby jednak pilnować suchej masy i nie czekać, potem ewentualnie uzupełnić energię, np. paszą treściwą – radzi Marek Skwira.

A co jeśli sucha masa osiągnie 40%?

– Na pewno nie będzie to dobry surowiec do zakiszania. Pewnym ratunkiem może być obniżenie wysokości cięcia i koszenie nawet nieco powyżej poziomu zanieczyszczeń. Na pewno trzeba zastosować zakiszacz, aby ustabilizować kiszonkę. Ważne też będzie możliwie jak najbardziej staranne ugniecenie pryzmy – dodaje.

Fot. Konieczka



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)