Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Sucha masa kukurydzy nawet 40%!

18.08.2018

Drukuj

Sucha masa kukurydzy nawet 40%!

Artykuł dostępny

Na północy kraju odmiany wczesne są już praktycznie gotowe do koszenia na kiszonkę.

r e k l a m a

– Z naszego monitoringu wynika, że w województwie podlaskim nawet odmiany średnio późne, czyli FAO do 270 mają już 29% suchej masy, natomiast grupa wczesna – FAO do 230 – uzyskuje 34% suchej masy, a zatem jest już jak najbardziej gotowa do zbioru na kiszonkę – mówi Marek Skwira z firmy Limagrain. Z kolei w województwie pomorskim odmiany późne (do FAO 270) mają suchą masę na poziomie 30%, a grupa wczesna 34%.

Najbardziej na skutek suszy ucierpiały Kujawy, Wielkopolska oraz Dolny Śląsk i Opolszczyzna – tam rośliny usychały w oczach. To właśnie na Kujawach można znaleźć plantacje z suchą masą powyżej 40%.

Sucha masa kosztem energii?

W tym sezonie rolnicy często będą stawać przed dylematem – czekać aż dojrzeje skrobia i zebrać praktycznie suche rośliny, czy też nie czekać i kierować się suchą masą kosztem nieco niższej zawartości skrobi, której źródłem jest przede wszystkim ziarno.

– Niestety nie ma dobrego rozwiązania… Jeśli w gospodarstwie mamy dostęp do wysłodków czy też dobrej sianokiszonki, to ewentualnie można by się pokusić z opóźnieniem zbioru i czekać aż ziarno dojrzeje. Jednak w tym roku także mieliśmy problem z paszą z użytków zielonych. My rekomendujemy, żeby jednak pilnować suchej masy i nie czekać, potem ewentualnie uzupełnić energię, np. paszą treściwą – radzi Marek Skwira.

A co jeśli sucha masa osiągnie 40%?

– Na pewno nie będzie to dobry surowiec do zakiszania. Pewnym ratunkiem może być obniżenie wysokości cięcia i koszenie nawet nieco powyżej poziomu zanieczyszczeń. Na pewno trzeba zastosować zakiszacz, aby ustabilizować kiszonkę. Ważne też będzie możliwie jak najbardziej staranne ugniecenie pryzmy – dodaje.

Fot. Konieczka

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek nawozów i rynek zbóż

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii