🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Obora jak lekarstwo

28.07.2020

Drukuj

Obora jak lekarstwo

r e k l a m a

Historia produkcji mleka w gospodarstwie Behrendtów zaczyna się od obory na 37 krów z 1977 r. Choć na ówczesne czasy była bardzo nowatorska, po latach okazało się, że nie zapewnia optymalnych warunków środowiskowych dla zwierząt. Krowy stały tu na stanowiskach uwięziowych ze ściółką. Zwrócone do siebie głowami zwierzęta oddzielał niewielki stół paszowy, o szerokości zaledwie ok. 1 m. Całość uzupełniał niski strop (2,5 m), niewielkie okna (w większości nieuchylne) i wywietrzniki.

Zwierzęta dawały przeciętnie 6–6,5 tys. l mleka/szt./rok i to pomimo ogromnego nakładu pracy. Dój, dościelanie legowisk, ręczne zadawanie paszy z taczki czy wygarnianie nieczystości do kanału gnojowego zajmowało w ciągu dnia 1–2 osobom ok. 8–10 godzin!

– Tak było, bo takie mieliśmy wyobrażenie o produkcji mleka w tamtych czasach. Niestety, praktycznie nie było tygodnia, żeby jakaś krowa nie miała większego, lub mniejszego problemu z wymieniem – wspomina Edyta Behrendt, która na co dzień pracuje w gospodarstwie wraz ze swoją mamą Brygidą, bratem Markiem i synem Dawidem.

r e k l a m a

Co się zmieniło po ok. 1,5 roku użytkowania nowej obory wolnostanowiskowej? Na jakie rozwiązania konstrukcyjne zdecydowali się rolnicy? Jak dzisiaj wygląda ich praca i jakie jest ich zdanie na temat automatycznego systemu dojenia krów? Chcesz budować nowy obiekt lub/i zainwestować w automatyczny dój – zamów prenumeratę i przeczytaj o doświadczeniach hodowców.

mj/Fot. Jajor


Polecany artykuł

Kolejny robot udojowy: "Rynek na niego czekał"


Widziałeś już nasze video "Zdrowie świń, zdrowie tuczników, zasiedlanie tuczarni - prof. Zygmunt Pejsak (UCMW UJ-UR w Krakowie)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła: tak działa wolny rynek

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody