Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Świeży powiew zefiru

06.07.2017

Drukuj

Świeży powiew zefiru

Artykuł dostępny

Czasami drobna i przeprowadzona niewielkim kosztem zmiana w oborze może diametralnie poprawić warunki bytowania krów, a tym samym skalę produkcji mleka. Przekonali się o tym na własnej skórze Karolina i Łukasz Ziębowie z Wyganowa (woj. wielkopolskie), właściciele nietypowej obory wolnostanowiskowej, powstałej na kanwie starej stodoły.

r e k l a m a



Modernizacje przeprowadzone w 2015 r. polegały na wykonaniu legowisk, stołu paszowego i dobudowaniu części dla młodzieży i krów zasuszonych. Przez szereg lat obiekt sprawdzał się dobrze, ale rosnąca obsada i upalne lata powoli zaczęły dawać się we znaki. Zdarzało się, że pojedyncza krowa doiła dziennie średnio o ok. 2–3 l mleka mniej! Dziś to już historia. Niezależnie od pory roku zwierzęta produkują przeciętnie prawie 10 tys. litrów mleka/rok. A wszystko to dzięki specjalnemu audytowi obory. Jakie wyciągnięto z niego wnioski i co udało się zmienić w oborze?

Na to i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w artykule „Świeży powiew zefiru”, gdzie przedstawiamy sylwetkę hodowców, który zmodernizowali stary obiekt dla krów mlecznych i tym sposobem nie tylko zwiększyli dobrostan krów, ale i ułatwili sobie ich codzienną obsługę.

mj
Fot. Jajor

Read more in the premium version

article icon

Rzepak: w całym kraju poniżej 1500 zł/t

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii