Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

W cieniu starej obory

26.04.2018

Drukuj

W cieniu starej obory

Artykuł dostępny

Tylko 11 lat różnicy i wydaje się to stosunkowo niedługo, a przepaść jest ogromna. Jesteśmy w starej oborze Marcina Wojciechowskiego (patrz: zdjęcie obok). To typowa konstrukcja stalowa z dwoma rzędami słupów podporowych, centralnym stołem paszowym (4,5 m), legowiskami z głęboką ściółką i niewielkimi otworami nawiewnymi w ścianach bocznych. Te warunki pozwoliły na uzyskanie ok. 9,5 tys. kg mleka od krowy rocznie, ale wiązało się to z dużymi nakładami pracy. Sam dój krów na hali udojowej typu rybia ość 2 × 5 zajmował ok. 4 godzin dziennie. Do tego dochodziło uzupełnianie ściółki na legowiskach, co codziennie trwało ok. 1 godz.

r e k l a m a

Dość kłopotliwa była również konstrukcja żłobu przy drabinie paszowej z zagłębieniem. Z początku dobry pomysł stał się przyczyną zalegania resztek paszy, nie mówiąc już o utrudnionym podgarnianiu mieszanki TMR. Największym jednak problemem był stres cieplny.

Czy udało się go uniknąć w nowej oborze? Jakie jeszcze wnioski z pracy w wybudowanym w 2004 r. obiekcie wyciągnął Marcin Wojciechowski, hodowca ze Szczepankowa w woj. wielkopolskim, który dwa lata temu zdecydował się na nową inwestycję z robotami udojowymi na 130 krów? Czytaj w artykule: „W cieniu starej obory” w majowym wydaniu „top bydło”.

Polecany artykuł

Nowoczesna obora w Węgrowie

mj
Fot. Adamczewska



Polecane dla Ciebie:

article icon

Zbiory kukurydzy 2019: jak kształtują się tegoroczne plony?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody