Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Co zawdzięczamy pszczołom?

19.05.2018

Drukuj

Co zawdzięczamy pszczołom?

Artykuł dostępny

Wielu ludzi boi się pszczół i nie ma się co dziwić – użądlenie nie są przyjemne, a dla niektórych ludzi mogą skończyć się tragicznie. Ale zazwyczaj strach pojawia się nad wyrost, bo pszczoły nie są agresywne, bronią się tylko w razie konieczności, a jeśli kręcą się w pobliżu człowieka, to najprawdopodobniej ma on coś, co uznały za smaczne.

r e k l a m a



Więcej niż 75% światowych roślin zależy w pewnym stopniu od zapylaczy, np. pszczół, motyli, ptaków, ciem a nawet nietoperzy. Niestety, pewne praktyki i brak różnorodności w uprawach mogą szkodzić tym pożytecznym stworzeniom. Niemal 35% pszczół i motyli jest zagrożonych wyginięciem. A to przede wszystkim rolnicy, którzy opiekują się ziemią, mają wpływ na to, jak będzie wyglądało życie pszczół. Co właściwie zawdzięczamy pracowitym owadom? Co możemy dla nich zrobić?

Poprawiają nasze żywienie poprzez bogate w składniki odżywcze pokarmy


Nie wszystkie uprawiane na świecie rośliny potrzebują zapylania przez owady, np. ryż, pszenica czy ziemniaki przetrwają nawet bez zapylaczy. Jednak wiele warzyw, owoców i orzechów, bogatych w składniki odżywcze nie przetrwa bez owadów. Świat bez pszczół to świat bez niektórych rzeczy, które uwielbiamy i są bardzo zdrowe – truskawek, jabłek, jagód, wiśni, migdałów, kakao czy kawy.

Odwdzięcz się: Zasadź dla nich rodzime rośliny w swoim ogrodzie lub na skraju pola. Lokalne kwiaty będą najlepsze dla sąsiadujących pszczół, a jeśli postarasz się o gatunki, które kwitną jeden po drugim przez cały sezon, zapewnisz pszczołom pożywienie na całe lato.

Dają nam miód


Czy wiesz, że spośród 20 tysięcy gatunków pszczół tylko siedem produkuje miód? Ten wspaniały produkt pracy owadów to nie tylko słodycz, to także antybakteryjny i antyseptyczny, naturalny środek leczniczy. Jego właściwości to temat na całą książkę. A zebrany w przydomowej pasiece stanowi dodatkowy dochód dla rolników.

Odwdzięcz się: Kupuj miód od „sąsiada”. To zazwyczaj mniejsi hodowcy pszczół, rolnicy i leśnicy, w najlepszy sposób zajmują się tymi owadami. Możesz ich wesprzeć kupując bezpośrednio.

Są fantastycznymi pracownikami


Pszczoła zazwyczaj odwiedza około 7 tysięcy kwiatów dziennie. Potrzeba odwiedzin w aż 4 milionach kwiatów, żeby wyprodukować kilogram miodu. To mnóstwo pracy! Każda pszczoła przyczynia się do grupowego sukcesu i pracuje niezmordowanie, w ten sposób zapylając niezliczone rośliny.

Odwdzięcz się: Daj tym zmęczonym ciałkom odpocząć. Po całym dniu pracy pszczoły tak jak my potrzebują wody. Można zostawić im płytką miseczkę z wodą w ogrodzie. Ale pamiętajmy, że owady są małe i mogą utonąć, dlatego warto w miseczce zostawić kamyki i patyki.

Sprawiają, że żywność smakuje lepiej


Zapylone rośliny produkują lepsze, większe i smaczniejsze owoce i warzywa. Jak to działa? To proste – rośliny więcej „inwestują” w zapłodnione nasiona, a więc w owoce. Dzięki temu zrywamy lub zbieramy pyszne, kształtne produkty.

Odwdzięcz się: Stosuj pestycydy, fungicydy i herbicydy zgodnie z przeznaczeniem, pamiętaj o tym, że są pory dnia, kiedy absolutnie nie wolno wyjechać z opryskiem w pole, bo to grozi śmiercią pszczół. Tak, pracy może być więcej lub jest bardziej uciążliwa, ale uratujesz tysiące drobnych owadów.

Zwiększają produkcję żywności


Pojawiły się badania udowadniające, że na dobrze zarządzanej, zróżnicowanej farmie zapylacze przyczyniły się do wzrostu plonu o 24%! Pszczoły i inne zapylacze wspierają produkcję na 2 miliardach gospodarstw na całym świecie, wspomagając roślinność. Dzięki temu zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe w każdym zakątku ziemi.

Odwdzięcz się: Stwórz pszczołom bezpieczne środowisko do życia: zostaw kawałek „dziko”. Czy to ogród, czy skraj pola – niech rosną tam dzikie rośliny, w których będą brzęczały pszczoły. Kilka metrów kwadratowych uprawy więcej nie zwiększy znacząco plonu, ale pszczoły mogą. 

Zapewniają bioróżnorodność


Zapylanie jest jednym z najważniejszych procesów odbywających się w przyrodzie, zapewniającym bioróżnorodność. Dzięki temu mamy nie tylko mnóstwo dziko rosnących roślin, ale i pola uprawne. Obliczono, że około 90% kwitnących roślin na świecie potrzebuje zapylania do reprodukcji. Co więcej, pszczoły i ich opiekunowie przyczyniają się do zapewnienia przetrwania lasom i leśnym ekosystemom.

Odwdzięcz się: Ucz się i dowiaduj jak najwięcej o pszczołach. Studiując ich życie dowiesz się, że to generalnie wcale nie są niebezpieczne owady. Nie wszystkie żądlą a te, które to robią, mają ku temu powód. Zapewniam, że nie polują na ludzi. Jeśli lepiej zrozumiemy je i będziemy szanować, będzie się nam żyło lepiej. Chociaż nie widzimy tego na co dzień, warto.

al na podst. FAO
fot: FAO

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła: Popyt na żeńską połowę

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii