StoryEditor

10 lat QAFP - rolnicy i przetwórcy na jednym wózku

Rolnicy bez przetwórców nic nie znaczą, tak jak przetwórcy bez rolników – tak twierdzi wielu uczestników dyskusji i spotkania w trakcie 10-lecia systemu QAFP – gwarantującego jakość produktów spożywczych, zorganizowanego przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) w Warszawie.
01.06.2019., 20:06h
- W ciągu 10 lat udało się połączyć siły hodowców, przetwórców i na końcu handlu, a także osiągnąć dużą rozpoznawalność znaku promującego jakość żywności, głównie mięsa i przetworów, bo prawie 60% konsumentów deklaruje jego znajomość – podkreśla Wiesław Różański, prezes UPEMI (zobacz film). W systemie współpracują producenci żywca wieprzowego i drobiowego oraz zakłady przetwórcze, które wykorzystują znak do promocji wyrobów wyprodukowanych przy określonych w programie standardach jakościowych. Łącznie wystawiono ponad 700 certyfikatów jakości. Zbudowanie znaku jakości to jedno, ale za nim muszą iść wyższe ceny dla producentów surowca, a z tym jest już trochę gorzej. 10 lecie QAFP było okazją do dyskusji o bieżących problemach produkcji, przetwórstwa i sprzedaży mięsa. 

Rzeźnia nie istnieje bez hodowli 


- Rzeźnia nie istnieje bez hodowli, a hodowla bez rzeźni. W Polsce mięso jest tańsze o 30% niż na zachodzie – mówił Piotr Kulikowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Jego zdaniem, produkty mięsne w kraju są za tanie i branża mięsna ma do dyspozycji raptem 10 procentową marżę, z ...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Redaktor naczelny top agrar Polska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 00:26