StoryEditor

Bezpieczeństwo żywnościowe Europy jest zagrożone! Ogranizacje rolnicze piszą czarny scenariusz

Spadki produkcji, wzrost cen żywności oraz utrata zagranicznych rynków zbytu. Europejskie organizacje rolnicze piszą czarny scenariusz wprowadzenia Europejskiego Zielonego Ładu. Potwierdzają to także badania przeprowadzone przez Komisję Europejską. Mimo to Bruksela przekonuje, że zmiany są konieczne. 
27.09.2021., 12:09h
Podczas ostatniego posiedzenia Prezydiów COPA-COGECA gościem spotkania był Tassos Haniotis zastępca dyrektora w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi (DG AGRI), który mówił o wpływie strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodności” na europejskie rolnictwo. Takie badanie zostało przeprowadzone przez Wspólne Centrum Badawcze KE.   

Zmiany są konieczne 


Komisja Europejska przyznała, że badanie wykazało, że wprowadzenie obu ambitnych reform doprowadzi do spadków produkcji rolnej (nawet do 15%) oraz eksportu unijnej żywności. Ale jednocześnie zdaniem Komisji Europejskiej spadek produkcji doprowadzi do wzrostów cen co zrekompensuje straty rolników. KE liczy, że UE pozostanie eksporterem netto produktów żywnościowych.

Komisja Europejska uważa, że dzięki wprowadzeniu obu strategii Unia Europejska przybliży się do celów związanych z neutralnością klimatyczną. Bruksela podkreśla, że brak działania w sprawach klimatu nie jest żadną opcją (no -action is not an option) i taki scenariusz nie może być brany pod uwagę. KE liczy, że adaptacja innowacji w rolnictwie oraz transfer technologii (agro-rolnictwo, rolnictwo precyzyjne, technologie ...
Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 22:20