StoryEditor

Ceny bydła – dobra passa dalej trwa

Na rynku bydła mięsnego sytuacja jest korzystna. Wysokie ceny utrzymują się już kolejny tydzień. Notujemy nawet niewielkie podwyżki.
26.01.2021., 12:01h
W skupach nadal brakuje towaru w klasach R i O. Zapotrzebowanie jest spore, bo niektóre zakłady decydują się na kolejne podwyżki wszystkich klas i kategorii bydła, niewielkie, ale jednak... 

Pracownicy skupów twierdzą, że powstała luka bydlęca, trwająca już trzeci tydzień, powoduje, że do uboju trafia mniej żywca. Ceny utrzymują się na dość wysokim poziomie. Cena powyżej 14 zł/kg w wadze bitej ciepłej w klasie R za byka poniżej 24 m-cy to całkiem przyzwoita stawka. 

Tym, którzy sprzedawali w ostatnich tygodniach udało się wynegocjować naprawdę niezłe ceny za mieszańce mięsne – powyżej 14 zł/kg w klasie R, a za czystorasowe byki limousine w klasie U stawki sięgają 14,3 zł/kg. Stawki za krowy mięsne też się poprawiły, za klasę R ceny przekraczają nawet 11 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,51 zł/kg, za byka w klasie O 13,10 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,13 zł/kg, a za klasę O 12,36 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,00 zł/kg, a w klasie O za około 10,92 zł/kg.
Za wagę żywą byczków ...
Pozostało 31% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 16:27