StoryEditor

Ceny bydła – krowa cenniejsza od byka

Właśnie dotarliśmy na rynku bydła mięsnego do granic absurdu. Krowy poprodukcyjne, stare mlecznice są droższe niż rasowy mięsny byk. Sytuacja jest dramatyczna... 
25.06.2019., 11:06h
– To jest absurdalna sytuacja. Takie ceny ostatnio były w 2015 roku. Za krowy stawki są wyższe niż za najlepszej klasy byki mięsne – mówi pracownik działu skupu jednego z większych zakładów w Polsce. Niestety nie mamy dobrych wieści, ceny w stosunku do ubiegłego tygodnia spadły o kolejne 20-30 gr za kg. Cena jałówek i i krów stoi jak zamurowana, a ceny byków lecą na łeb na szyję. 

– Na jałówki i krowy jest cały czas stałe zapotrzebowanie, bo to jest wołowina sprzedawana w większości na krajowym rynku do sieci restauracji fastfoodowych, jako hamburgerowa. Inne zakłady pewnie lokują podobnie, albo w tych sieciach, ale zagranicznych, dlatego cena się trzyma na określony poziomie. Sprzedawane są duże ilości, często zakontraktowane – mówi kolejny pracownik skupu zapytany co się właściwie na tym rynku dzieje... 

Jest nadwyżka buhaja i to nie tylko u nas, inne kraje także mają problemy. 

– Robi się już tragedia, bo towaru jest dużo i nie ma gdzie go lokować. Kraje, które kiedy od nas kupowały na potęgę, teraz zapewne biorą od innych, podejrzewam Brazylię i Argentynę. Tak na przykład jest z Włochami. Kiedyś bili się o naszą wołowinę, ter...
Pozostało 47% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 04:00