StoryEditor

Ceny bydła w UE nieśmiało rosną

Ceny bydła w UE zaczynają rosnąć, zapotrzebowanie na wołowinę również, wraz ze stopniowym odmrażaniem gospodarki i sektora HORECA pomału zmierzamy w stronę lepszych czasów. 
01.06.2020., 12:06h
Według ekspertów złagodzenie ograniczeń w krajach członkowskich korzystnie wpłynęło na wzrost zapotrzebowania na wołowinę. Restauracje i punkty gastronomiczne zaczynają na nowo działalność, a efekty są ... ale nieśmiałe i bardzo niepewne. 

Według Komisji Europejskiej młode byki z klasy R3 uzyskały cenę 3,45 euro kg masy poubojowej (dane z 24 maja br.), cenę podniesiono średnio o 0,3 euro, czyli 1,1% więcej niż w poprzednim tygodniu.

Według niemieckiego top agrar niektóre zakłady ubojowe w Niemczech, Polsce, Irlandii i Czechach zwiększyły swoje płatności o 2% w każdej kategorii. W Hiszpanii i Austrii za byki R3 zapłacono 0,7% więcej, we Francji i Danii ceny nie uległy większym zmianom. We Włoszech ceny spadły o około 2,6%. Ceny spadły także w Portugalii, Rumunii i na Słowacji (3,2-3,7%). 

Według Komisji średnia cena krów w klasie O3 wzrosła do 2,60 euro/kg wagi poubojowej. Największe podwyżki odnotowano (3,1% do 3,5%) w Niemczech, Estonii i Łotwie.

Ceny jałówek rzeźnych w klasie R3 wzrosły o 3,73 euro lub 1,1% do 357,17 euro / 100 kg masy poubojowej. Po raz kolejny niemieccy producenci mogli cieszyć się ponadprzeciętną dopłatą ...
Pozostało 18% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 15:52