StoryEditor

Ceny bydła – zła passa trwa

Sytuacja cenowa na rynku bydła z tygodnia na tydzień się pogarsza. Towaru jest dużo, magazyny zapchane, a zamówienia z zagranicy są o wiele mniejsze.
05.05.2020., 11:05h
Niestety, kolejny tydzień z rzędu obserwujemy korekty cenników w dół, we wszystkich kategoriach bydła, zarówno w wadze poubojowej oraz wadze żywej. Ceny byków w klasie R spadły w porównaniu do ubiegłego tygodnia o kolejne 40 gr/kg, jałówek także o 40 gr/kg, a krów o około 30 gr/kg

22 kwietnia br. Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do przechowywania chłodzonej i mrożonej wołowiny. Niewiadomo jednak, ile zakładów z tego skorzysta i złoży wnioski. Ma to na celu stabilizację sytuacji cenowej. Miejmy nadzieję, że stabilizacja nie nastąpi na obecnym poziomie, bo większość hodowców i producentów bydła mięsnego pójdzie z torbami... 

Zakłady ubojowe twierdzą, że eksport na zachód Europy jest kontynuowany, jednak w o wiele mniejszej skali. Wiele ubojni bije bydło jedynie pod konkretne zamówienia, aby jak najszybciej pozbyć się towaru z magazynu. Średnia cena wagi żywej byka spadła już poniżej 6,2 zł/kg, jałówek do 5,4 zł/kg, a krów.... do 5 zł/kg za mięsne sztuki! 

Za granicą nie widać znaczących zmian. We Włoszech ceny jałówek (15%), byków (2,4%) i krów (2,2%) wzrosły, we Francji natomiast obserw...
Pozostało 49% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 08:25