StoryEditor

„O holender”, ale fermy!

W holenderskiej produkcji świń miejsce pozostało tylko dla najefektywniejszych ferm. Ci, którzy chcą pozostać dalej w branży muszą się dostosować do wymogów i poprawiać wyniki.
17.03.2017., 14:03h

 W Kraju Wiatraków i Tulipanów na fermie utrzymuje się średnio powyżej 400 loch, a ich wydajność przekracza 29 prosiąt odsadzonych w roku. Według ekspertów gospodarstwa z obsadą poniżej 300 macior już dziś są nierentowne i niebawem znikną z holenderskiej mapy. Szanse na przetrwanie mają prężnie rozwijające się fermy. Na początku tego roku odwiedziliśmy właśnie takie gospodarstwa.

Sprawdziliśmy, jak Holendrzy radzą sobie w obliczu wyśrubowanych przepisów o dobrostanie i ochronie środowiska oraz w warunkach silnej konkurencji. Jak widzą swoją przyszłość przeczytacie w kwietniowym wydaniu "top świnie". 

Już teraz zapraszamy na wirtualną wizytę po gospodarstwach w naszej Galerii.

 

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 02:49