StoryEditor

Rekordowy chiński import

720 tys. ton wieprzowiny – tyle Chińczycy sprowadzili do Kraju Środka tylko w dwóch pierwszych miesiącach tego roku.
15.04.2020., 11:04h

Pomimo koronakryzysu chiński import wieprzowiny wzrósł gwałtownie w styczniu i lutym 2020 r. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zgodnie z informacjami tamtejszej administracji celnej, przywóz mięsa, w tym produktów ubocznych, wzrósł łącznie o 70% do 1,25 mln t. Zakup wieprzowiny podwoił się do 720 000 ton. Jeśli chodzi o produkty świeże i mrożone, bez podrobów wzrost sięgnął 158% i dobił do 560 000 ton.

Ponadto do Republiki Ludowej przywieziono 4325 świń hodowlanych, w tym z Francji i Danii. Zdaniem administracji celnej silny wzrost importu jest wynikiem starań rządowych mających na celu zapewnienie społeczeństwu wystarczającej ilości mięsa w erze afrykańskiego pomoru świń i koronawirusa. Według nich prawie 1000 nowych dostawców zostało zatwierdzonych i może dostarczać mięso do Chin. W tej puli jest 450 sprzedawców wieprzowiny.

Chińscy nabywcy słono zapłacili za zwiększony import mięsa. Wartość sprowadzonego mięsa w pierwszych dwóch miesiącach 2020 roku wyniosła 4,20 mld EUR – było to 2,30 miliarda euro, czyli o 121% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Chińscy importerzy wydali ogółem 1,92 mld EUR na zaku...

Pozostało 18% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 22:50