StoryEditor

Rośnie presja ze strony nowych agrofagów – o jakich zagrożeniach mowa i jakich upraw dotyczą?

Rośnie presja ze strony nowych, niebezpiecznych agrofagów. W  roku ubiegłym Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i  Nasiennictwa skontrolowała łącznie 9660 przesyłek. W 83 przypadkach podjęto decyzję o zakazie ich wprowadzenia na terytorium Polski.
11.06.2021., 17:06h

Nowe wyzwania dla zdrowia roślin wynikają przede wszystkim z obserwowanego skracania się czasu transportu towarów i ludzi, intensyfikacji handlu międzynarodowego, rosnącej mobilności ludzi, zwiększających ryzyko wprowadzenia na teren Unii Europejskiej nowych agrofagów, mogących powodować straty tak w uprawach rolnych i leśnych, jak i w naturalnych ekosystemach. Duże znaczenie w tym kontekście mają także zagrożenia powodowane przez zmiany klimatyczne, stwarzające agrofagom nowe możliwości ekspansji.


Nowe zagrożenia

Przykładami nowych dla Polski agrofagów, które w ciągu ostatniej dekady zadomowiły się w kraju, może być szkodnik kukurydzy – chrząszcz Diabrotica virgifera oraz szkodnik upraw sadowniczych - muchówka Drosophila suzukii. Oba szkodniki muszą być obecnie uwzględniane w programach ochrony upraw. Z kolei w Europie rozprzestrzenia się nowa bakteria patogeniczna dla roślin – Xylella fastidiosa. Zakres roślin-gospodarzy X. fastidiosa obejmuje rośliny należące do ponad 300 gatunków. Bakteria wyrządza szkody przede wszystkim w uprawach oliwek i winorośli. Natomiast najczęściej porażane gatunki roślin o znaczeniu gospodarczym dla P...

Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 06:57