StoryEditor

Berlin – rzepak cały czas na topie!

Wprawdzie w ostatnich latach plony i opłacalność rzepaku rozczarowały wielu jego producentów, nadal jest jedną z najważniejszych upraw na świecie. To pierwszy wniosek, jaki nasuwa się po 15 Międzynarodowym Kongresie Rzepaczanym, który odbył się w dniach 16–19.06.2019 r. w Berlinie.
24.06.2019., 17:06h
Uczestniczyło w nim ponad 300 naukowców z całego świata, z czego – co znamienne – prawie połowę stanowili badacze z Chin, ale wzięli w nim udział także m.in. naukowcy z Kanady, USA, Australii i z całej Europy, także z Polski.

Po 3 intensywnych dniach wykładów, zaprezentowaniu kilkuset posterów i wyników doświadczeń z całego świata, widać wyraźnie, że zmienia się podejście do rzepaku. Postrzegany jest już nie tylko jako roślina oleista, ale także jako cenna roślina białkowa. I to właśnie nad polepszeniem jakości pozyskiwanego z niego tłuszczu oraz białka pracują hodowcy na całym świecie.

Z jednej strony celem jest poprawa korelacji stosunku zawartości tłuszczu do białka w nasionach rzepaku. Z drugiej także naukowcy pracują nad polepszeniem jakości oleju, który jest wykorzystywany w diecie ludzi, ale także jakości śruty, którą skarmia się zwierzęta. Nasiona rzepaku zawierają 21–24% białka surowego, a w śrucie 37–43%. Dla porównania w nasionach soi jest 35–44% białka, a w śrucie 44–48%. Hodowcy koncentrują się nie tylko na polepszeniu zawartości białka, ale także na polepszeniu składu aminokwasów czy też zmiany propo...
Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 12:51