StoryEditor

Brakuje prosiąt

Wyhamowanie wzrostu unijnej produkcji wieprzowiny prognozowane już w drugim półroczu bieżącego roku zdaniem ekspertów KE ma związek z redukcją stad podstawowych u głównych producentów świń w Unii.
25.10.2016., 14:10h

Według spisu pogłowia trzody chlewnej z maja i czerwca br., stado reprodukcyjne świń w krajach będących głównymi producentami w UE zmniejszyło się o 420 tys. szt. Największa redukcja miała miejsce w Polsce (-150 tys. szt.), Niemczech (-107 tys. szt.), Holandii (-53 tys. szt.), Hiszpanii (-34 tys. szt.) i Francji (-29 tys. szt.).

Mniejsza ilość prosiąt w naturalny sposób ma się przełożyć na zmniejszenie produkcji. Fakt ten jest odczuwalny już teraz. Warchlaki obecnie są bardzo drogie. Te z importu np. z Danii, Holandii czy Niemiec osiągają nienotowane od wielu miesięcy ceny. Za sztuki w wadze ok. 30 kg z Danii trzeba płacić grubo ponad 300 zł/szt. netto plus koszty dostawy. Za nieco mniejsze w wadze ok. 22-24 kg ale z Niemiec czy z Holandii stawki wahają się od 260 do 280 zł/szt. netto. Drogie są także krajowe prosięta. Te pochodzące z ferm liczących np. po 200-300 macior trzeba obecnie płacić ok. 210-225 zł/szt. w wadze 20-22 kg. Przeważnie jest to 10,5 do 11,5 zł/kg do wagi 20 kg, każdy kilogram powyżej tej granicy jest rozliczany według ceny wagi żywej tucznika fermowego.

Zatem 30 kilogramowy warchlak od polskiego producenta kosztuj...

Pozostało 29% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 05:46